Meny
 
 
  • Gode utsikter. Daglig leder Einar K. Selvig og seniordesigner Jonas Hallberg Eggen i Inventas. Bedriften planlegger ytterligere vekst i 2017. Gode utsikter. Daglig leder Einar K. Selvig og seniordesigner Jonas Hallberg Eggen i Inventas. Bedriften planlegger ytterligere vekst i 2017.
  • Øker kompetansen. Hanna Poranen er ett av de ferskeste tilskuddene til Inventas. Øker kompetansen. Hanna Poranen er ett av de ferskeste tilskuddene til Inventas.

Industridesign i kraftig vekst

I 2016 ansatte Inventas 10 nye medarbeidere. I januar utlyste de ytterligere 4 nye stillinger. Virksomheten med hovedkontor i Trondheim er virkelig på hugget.

 

Tekst og foto: Jan-Are Hansen | Ill. og produktfoto: Moviemask og Staaker

 

- Oppbemanningen er et tegn på at vi er særdeles positive til framtiden, smiler daglig leder i Inventas, Einar K. Selvig, som tror på god vekst i 2017.
Den landsdekkende designaktøren omsatte for drøyt 50 millioner kroner i fjor.
- Det tallet skal vi slå med god margin. Vi merker at oppdragsmengden og etterspørselen etter tjenestene våre øker kraftig, sier han til Midtpunkt.
- Hva er grunnlaget for denne veksten?
- Det er sammensatt, men de som ønsker å lansere et nytt produkt eller en ny tjeneste i dag møter et stadig mer krevende marked. Man må treffe på brukerens preferanser og på forretningsmodellen, sier Selvig.
I tillegg må produktet virke slik det er lovet, og produksjonskostnadene være så lave som mulig.
- Alt dette er innenfor det vi som utviklere og designere jobber med, og det er få bedrifter som kan være ordentlig gode på alle disse perspektivene innen egen organisasjon, mener han.

Fagfelt i stadig utvikling
Når du er på kontoret, sitter hjemme i stua, går på gata eller hvor du enn ferdes, så tenker du kanskje ikke over hvordan alt rundt deg har fått sin form. Akkurat det funderer imidlertid de 55 ansatte i Inventas veldig mye på. Hver eneste dag. Industridesign handler om utvikling og formgivning av industrielt framstilte produkter.
- Det er et voksende fagfelt. Industridesign er noe helt annet i dag enn for eksempel 15-20 år tilbake, forklarer seniordesigner i Inventas, Jonas Hallberg Eggen.
- På hvilken måte da?
- I dag begynner arbeidet med å tenke forretningsmodell, og deretter gjennomføres en systematisk studie av brukerbehov, teknologi og formuttrykk. Faget har beveget seg fra det artistiske og håndverksmessige til en profesjonell, metodisk og kvalitetssikret prosess, forteller Hallberg Eggen.

Trondheim er ledende
Inventas så dagens lys i 1997. Det samme året som NTNU sendte ut første kull fra den nyopprettede sivilingeniørutdannelsen i produktdesign.
- Ingen tilfeldighet der altså?
- Nei. Industriell design i Trondheim og fagmiljøene på universitetet er sterkt knyttet til hverandre. Uten denne linken hadde garantert ikke Trondheim vært ledende innen fagfeltet, mener Hallberg Eggen.
Selvig er helt enig. Han framsnakker samtidig gründer- og innovasjonsfokuset til blant annet NTNU.
- Å realisere gode ideer handler om mer enn tilgang på kapital. Det er selvsagt avgjørende, men like viktig er det å faktisk kunne vise til et fungerende produkt eller prototyp samtidig som man har en konkret plan for framdriften. Det er i dette sjiktet vi som har design som profesjon, har kompetanse, legger han til.
- Dere har ingen planer om flytte hovedkontoret til hovedstaden?
- Overhodet ikke. Vi har distriktskontor i Oslo, men basen skal være i Trondheim, understreker han.

Samarbeid fra a til å
Ett av produktene som Inventas har vært med å utvikle nylig er en ny type droneteknologi som har fått navnet Staaker – en drone som forfølger brukeren ved hjelp av en sporingsanordning. Teknologien har allerede vakt internasjonal oppsikt.
- Vi kan bruke gründerne bak Staaker som eksempel. De tok kontakt med oss og ville ha med oss på laget da de skulle videreutvikle dronen. Et utrolig spennende case å jobbe med, fastslår Selvig.
Hallberg Eggen trekker også fram MovieMask som er en skjermbrille som gir deg kinoopplevelse på mobiltelefonen. Inventas har bistått MovieMask gjennom hele utviklingsløpet fra idé, konseptutvikling, utallige runder med prototypetesting til produksjonsklart produkt.
- MovieMask er et annet godt eksempel der Inventas har samarbeidet med gründerne fra a til å, sier han.

Mangler markedsføringskompetanse
Ole Jørgen Seeland er en av oppfinnerne bak dronen Staaker. Han mener samarbeidet med Inventas har vært avgjørende.
- Vi var en gjeng unge gründere fra NTNU som hadde utviklet teknologi som vi hadde troen på. Men vi trengte hjelp til å utvikle den videre. Hvordan vi skulle gå fram, rett og slett, sier han til Midtpunkt.
Problemstillingene var mange: brukergrensesnitt, hvordan skulle tracker-systemet implementeres og selve dronen utformes, for å nevne noen.
- Det var mange spørsmål som måtte besvares.
- Kompetanse som Inventas hadde?
- Definitivt. De sikret framdriften til droneprosjektet vårt, forklarer Seeland, som forteller at Staaker blir tilgjengelig for forbrukerne i løpet av våren.
- Vi skal til med å støpe droneformene nå, legger han til.
Virksomheten er siden den gangen flyttet til Oslo.
- Hovedgrunnen er at det ganske enkelt ikke eksisterer relevant markedsføringskompetanse rundt en type produkt som vårt i Trondheim. Teknologer og innovasjon finnes i monn, men vi måtte til hovedstaden for komme videre, understreker han.
- Her er det rom for forbedring i Trondheim med andre ord?
- Absolutt.

Leire og mikroprosessorer
Inne i arbeids- og kontorlokalene til Inventas i det som tidligere var bedre kjent som Stentofon-bygget ved Solsiden, er det summende aktivitet. Hanna Poranen fra Finland har jobbet som designer i virksomheten i et knapt år. Hun er et resultat av den spenstige oppbemanningen i 2016.
- Akkurat nå arbeider jeg med interaksjonsdesign, forklarer Poranen bak skjermene sine.
- Spennende?
- Absolutt. Og ikke minst utfordrende. Akkurat sånn jeg liker det – å ha mange tanker i hodet samtidig, smiler hun.
Selv om det er datamaskinen som er hovedredskapet til medarbeiderne, så er det mye hands-on aktivitet også.
- Vi bruker blant annet 3D-printere, ja til og med leire i utviklingsarbeidet, forklarer Selvig.
I 2016 etablerte Inventas Smartlab som en del av virksomheten.
- Rimeligere sensorer og lett overføring av data, slik vi kjenner det fra smarttelefonene, er en trend som gir fantastiske muligheter. Mange har hørt om en fremtid med selvkjørende biler. Vi tror at smartteknologi blir å finne i mange produkter i tiden fremover.

Fisk og helse
En ikke ubetydelig del av oppdragsmengden til Inventas skjer innen olje- og gassnæringene.
- Vi utvikler jevnlig HMS-teknologi til skip og forskjellige installasjoner offshore, sier Selvig.
Oppdrettsnæringen er en annen bransje de jobber mye med. Både når det gjelder design og utvikling av nye merdeløsninger, og ikke minst bekjempelse av lakselus og annen sykdom i fisken.
- Å levere smarte designløsninger til havbruksnæringene kommer til å bli enda mer sentralt for oss i framtiden, påpeker Hallberg Eggen.
- Dere har også tette relasjoner til St. Olavs Hospital?
- Det stemmer. Ny helseteknologi er et felt i sterk vekst. Og det skjer utrolig mye spennende innovasjon i sjiktet NTNU – St. Olavs Hospital – SINTEF, avslutter de to designerne.

 

Fakta / Inventas

  • Jobber med innovasjonsprosesser og realisering av nye produkt og tjenester
  • Etablert i 1997
  • 55 ansatte totalt
  • Hovedkontor i Trondheim. Filialer i Molde, Bergen, Stavanger, Kristiansand og Oslo
  • Omsatte i 2016 for drøyt 50 millioner kroner

 


Henter møter...