• De ti finalistene i Årets ledertalent i Trondheimsregionen. De ti finalistene i Årets ledertalent i Trondheimsregionen.
  • Ikke et one-man-show. - Dette er en anerkjennelse på vegne av hele organisasjonen, sa Adresseavisens sjefredaktør Tor Olav Mørseth da han takket for prisen Årets ledertalent i Trondheimsregionen 2016. Foto: Lars Langø Ikke et one-man-show. - Dette er en anerkjennelse på vegne av hele organisasjonen, sa Adresseavisens sjefredaktør Tor Olav Mørseth da han takket for prisen Årets ledertalent i Trondheimsregionen 2016. Foto: Lars Langø

Mørseth vant lederpris

Adressasjefen skilte seg ut blant mange strålende kandidater.

For andre år på rad har NiT og Adecco i fellesskap hedret en yngre leder som er med på å sette sitt preg på Trondheimsregionen. Da sluttstrek ble satt for den åpne nominasjonsrunden, var hele 38 markante ledere under 38 år foreslått til prisen. Intet lett valg for juryen, som bestod av Rolf Jarle Brøske (Det norske oljeselskap), Ola By Rise (Trondheim kommune), Marianne Kartum (SimonsenVogtWiig), Ingrid Kristin Viken (Visma), Jael Hjerpbakk (Adecco), og Ingrid Moen (NiT).

Ti i finaleheatet
Ifølge juryleder Rolf Jarle Brøske har nominasjonsprosessen bidratt til å synliggjøre bredden av talentfulle yngre ledere, både innen næringsliv, politikken og i organisasjonslivet.
- Juryen lot seg imponere over hvor mange dyktige unge ledere vi har i Trondheimsregionen, og vi diskuterte oss frem til de vi mente var de ti sterkeste kandidatene til å gå av med seieren. Vi la vekt på en sum av ledererfaring, omfang av resultat- og personalansvar og dokumenterte resultater over tid i utvelgelsen av de ti som gikk videre. Det var svært gledelig å se bredden i kandidatene, både i alder, geografi, bransje og kjønn. Dette gjorde juryens arbeid enda mer spennende, sa han i forkant av utdelingen på Byscenen onsdag 13. april.

Positivt å få anerkjennelse
Etter en innholdsrik fagdag om ledelse, med interessante foredrag fra nettopp yngre ledere som har markert seg på sine respektive felt, ble pris-spenningen utløst. Tor Olav Mørseth måtte gjøre noen i-siste-liten-endringer i møtekalenderen da han på relativt kort varsel fikk beskjed om at hans nærvær under prisutdelingen var ønsket, av naturlige årsaker.
- Det er kjekt å bli anerkjent på denne måten og få positiv oppmerksomhet, sa den 35-årige stjørdalingen etter å ha blitt klappet opp på scenen. Han var nøye på å takke alle rundt seg for prisen.
- Ledelse handler om å yte gjennom andre, og få folk rundt deg til å fungere. Prisen er like mye en anerkjennelse til de jeg jobber sammen med i Adresseavisen og Polaris, understreket han.

Ung, men erfaren
Prisvinneren er født og oppvokst på Stjørdal, og fikk sin journalistiske debut allerede som 14-åring i Stjørdalens Blad.
Mørseth har en bachelor i økonomi fra NHH og en MBA i ledelse fra Copenhagen Business School. Han har også studert kinesisk språk og samfunn, og sammenlignende politikk fra UiO og UiB. Fra 2003 til 2005 var han engelsklærer ved en kinesisk høyskole. Det meste av yrkeslivet har imidlertid vært innen journalistikken; siden 2001 i Bergens Tidende, der han avanserte fra økonomijournalist via en rekke lederstillinger til produktdirektør med særlig ansvar for satsingen på digitale medier i BT, frem til han ble hentet til Adresseavisen i fjor vår.
Ansettelsen gjorde ham til den yngste sjefredaktøren i Adresseavisen i moderne tid, og øverste leder for en redaksjon med rundt 120 medarbeidere.

Kompleks lederjobb
Juryen grunngav sitt valg med at Mørseth er leder for en godt synlig virksomhet i rask endring, med stor kompleksitet i arbeidsoppgavene.
- Han er til stede for medarbeiderne, til stede i byen og regionen, og er på jobb døgnet rundt. Han evner å være en tydelig leder, og har i løpet av snart ett år i stillingen allerede begynt å gjennomføre en del endringer i selskapet. En av dem juryen har snakket med, tidligere sjefredaktør Gunnar Flikke, forteller at Mørseth allerede har markert seg som Mister Adresseavisen, sa Brøske.
Juryleder understreket at det var ti særs gode finalekandidater, men at Adressasjefen utmerket seg mest. Jurylederen kom inn på at mediebransjen står overfor store utfordringer og omstillingsbehov:
- Det å være ung leder i denne bransjen, i disse tider, er vanskelig. Men det har Tor Olav håndtert på en god måte. Han har markert seg med en eksepsjonelt god ledererfaring tross sin unge alder, og innehar i dag en av de største og tyngste lederjobbene i regionen vår. Juryen har også lagt vekt på det han utrettet i Bergens Tidende, oppsummerte Rolf Jarle Brøske fra juryens begrunnelse.