• Pakking og levering av rogn. Lakserogn og regnbueørretrogn blir transportert til kundenes klekkeri i spesiallagde isoporkasser. Snittordren er ca. 2 millioner rognkorn. Det koster mellom 1 krone og 2,25 kroner per stykk for en lakserogn, avhengig av kvalitetsnivå. Topp-produktet heter GEN-innOva GAIN. Foto: AquaGen Pakking og levering av rogn. Lakserogn og regnbueørretrogn blir transportert til kundenes klekkeri i spesiallagde isoporkasser. Snittordren er ca. 2 millioner rognkorn. Det koster mellom 1 krone og 2,25 kroner per stykk for en lakserogn, avhengig av kvalitetsnivå. Topp-produktet heter GEN-innOva GAIN. Foto: AquaGen
  • Nidelven stille. Trondheims vakre, blå åre er kilde til rekreasjon, friluftsliv og en global milliardindustri. Nidelven stille. Trondheims vakre, blå åre er kilde til rekreasjon, friluftsliv og en global milliardindustri.

En biogenetisk gullgruve

- Sjansen for at laksen du spiser stammer fra AquaGen, er 50-50.

Utsagnet kommer fra Nina Santi, toppsjef i AquaGen, som blidt tar imot Midtpunkt til en prat i hovedkvarteret på Pirsenteret. Skjønt hovedkontor; Santi forteller at det kun er en administrasjon på 20 som sitter på Brattøra. Produksjon og forskning/utvikling skjer ute på anleggene på Kyrksæterøra, Tingvoll og i Chile, for å nevne noen avdelinger.

Fra Trondheim styrer hun AquaGen Europa med 130 ansatte og et årlig salg på 250-300 millioner øyerogn, som er selskapets hovedprodukt. Fra Brattøra ledes også AquaGen Chile, som har 150 ansatte og selger 150-200 millioner øyerogn årlig.

Global storaktør

- AquaGen er et avlsselskap som utvikler, fremstiller og leverer genetisk materiale til den globale akvakulturnæringen, i form av befruktet rogn fra laks, regnbueørret og coho laks, innleder Nina Santi, som tok over som toppleder i 2016 etter ni år i ulike sjefsstillinger i selskapet.

Santi var førsteamanuensis ved Veterinærhøgskolen, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet da hun gikk til AquaGen i 2007, om lag på samme tid som den tyske genetikkgiganten EW Group kjøpte seg opp som majoritetseier i selskapet. Seks år senere ble også resten av aksjene overtatt av familieselskapet som styres av Erich Wesjohann.

Da AquaGen ble etablert i 1985, bygget man videre på avlsprogrammer som var påbegynt 15 år tidligere av professorene Harald Skjervold og Trygve Gjedrem ved Norges Landbrukshøgskole.

Toppsjefen. Nina Santi er utdannet veterinær, med en doktorgrad innen virussykdommer hos fisk fra NMBU. Hun begynte i AquaGen i 2007, og ble administrerende direktør i 2016.

Trønderske gener

Historien går tilbake til årene 1968-1971, og startet med innsamling av regnbueørret fra Norge, Sverige og Danmark, samt laks fra 40 norske lakseelver – og én svensk. Innsamlingen av laks startet høsten 1971. Det ble samlet inn melke fra 4 hanner og rogn fra 12 hunner fra hver av de norske elvene samt Luleälven i Norrbotten.

Nidelva er en av elvene som var med i det opprinnelige avlsprogrammet. Forskerne reproduserte den første stamlaksen og plukket ut de beste avkommene. Fisken derfra gikk også videre til neste generasjon takket være svært gode vektegenskaper.

- Laks med god vekst og sen kjønnsmodning – fisk som dominerte i midtnorske storlakselver som Nidelva, Namsen, Surna, Driva, Orkla og Gaula – utgjorde en vesentlig del av arvematerialet etter hvert som de beste egenskapene i fisken ble valgt ut over flere generasjoner i avl, der hver generasjonssyklus normalt teller fire år, forklarer Santi.

- Aquagens avlsprogrammer for laks og regnbueørret har siden spilt en avgjørende rolle for suksessen til norsk havbruksnæring. I 2008 ble en kopi av avlskjernen for laks overført til Chile, og dette la grunnlaget for selskapets virksomhet i Chile, sier hun.

Hunnfisk kan bli mor til 20.000 laksebarn. Hanner til 2 millioner. I dag finner vi dermed trøndersk DNA i hundrevis av millioner av laks og ørret verden over. Fra en stamlaks i Nidelva i 1971 er tolvte laksegenerasjons arvestoff nå å finne i annenhver oppdrettslaks som konsumeres globalt.

Forskning i høysetet

Der de trønderske stamlaksene scorer høyt på vekst og kortere tid i sjø, er det andre egenskaper i andre stammer som viser seg å vinne frem i den teknologiske jakten på best mulig matfisk til en klode med stadig større behov for proteiner og omega 3. Fisk som er mindre sårbare for sykdommer har større sjanse for å bli foreldre til en ny generasjon. For AquaGen er det svært viktig å bidra til å redusere problematikk som lus, svinn og rømning, forteller Santi.

- Stillehavslaksen er eksempelvis naturlig resistent mot lus, så den er egnet til forskning på dette og sykdommer som SRS. Selektering av laksestammer med hensyn til luseresistens er et opplagt forskningsområde. De siste ti årene har vi brukt mye mer DNA-baserte teknikker i forskningen vår, men vi benytter ikke gen-modifisering, understreker Santi, som legger til at eiernes filosofi er at overskuddet skal pløyes tilbake til forskning og utvikling av selskapet.

Global biogenetikkgigant. Avlsselskapene som inngår i EW Group kontrollerer mellom 40 og 60 prosent av det globale markedet innen hver produksjonsform de har virksomhet i.

Økte priser, men flat vekst

- Hva er konkurransesituasjonen for AquaGen?

- AquaGen har én hovedkonkurrent, som heter Salmobreed. I tillegg har Marine Harvest og Salmar egne avlsprogrammer.

Santi forteller om jevn og god vekst i næringen som helhet, men i 2012 ble det stopp og vekstkurven flatet ut.

Med solid økonomisk drift og ett av verdens største genetikk-konsern i ryggen er det imidlertid fortsatt utvikling som står i sentrum for AquaGen.

- Hvordan ser fremtiden ut for selskapet?

- Vi ser en veldig positiv utvikling i Chile. Forskningen på Stillehavslaksen, Coho gir gode resultater. Vi åpnet også et nytt kontor i Stirling i Skottland sist høst som vi har forventninger til.

En effekt av at matfiskproduksjonen er stabil og ikke øker, er at prisene er høye – og stigende. Dette gir grobunn for et nytt satsingsområde.

- Vi ser stadig over mot landbasert oppdrett. Kostnadene er høyere på land, så vi er avhengige av at lakseprisene holder seg. Men vi har produsert landbasert laks i ti år, og har etter hvert mye erfaring på dette, avslutter administrerende direktør Nina Santi.

Fakta AquaGen AS:

  • Hovedkontor i Trondheim
  • Etablert i 1985
  • Heleid av tyske EW Group siden 2013
  • Omsetning 2017: 474 MNOK
  • Resultat før skatt 2017: 98 MNOK
  • 130 ansatte i Europa
  • 150 ansatte i Chile

Fakta EW Group GmbH:

  • EW Group er et strategisk holdingsselskap med omfattende internasjonal virksomhet innenfor forretningsområdene genetikk, farmasi og ernæring, hovedsakelig knyttet til den globale landbruks- og havbruksnæringen.
  • Konsernet som eies av Wesjohann-familien har mer enn 120 selskaper og avdelinger over hele verden, med om lag 10.000 ansatte.
  • Familieselskapet ble etablert i 1928, og hovedkontoret ligger i småbyen Visbek noen mil sør for Bremen.

Tekst og foto: Kenneth Stoltz