Bedre by med bynær campus

Campus Kalvskinnet styrker både NTNU og Midtbyen.


En omstrukturert utdanningssektor sendte HiST inn i historiebøkene ved nyttår. Men høyskolen rakk å gi byen en viktig gave før den ble en del av NTNU.  Gaven ligger på Kalvskinnet.

– Rektor Helge Klungland ved HiST hadde en klar visjon. Han jobbet knallhardt for å samle HiSTs fagmiljøer innenfor teknologi, informatikk og lærer- og tolkeutdanning på Kalvskinnet. Vi er glade for at vi, sammen med Statsbygg som bygger Teknologibygget, kan bidra gjennom vår utvikling av E.C.Dahlskvartalet, sier Sven Erik Nordbotten, adm. dir i E.C. Dahls Eiendom.

Historisk område tilpasset framtiden

E.C. Dahls Eiendom, med Øystein Eriksen fra Optiman som prosjektleder, var en viktig sparringspartner for HiST i prosessen fram mot byggestart sommeren 2015. Oppgaven var å se hvordan E.C Dahlskvartalet kunne tilpasses framtidens behov. Løsningene er utviklet gjennom et nært samarbeid med driftsavdelingen ved HiST/NTNU og ikke minst byantikvaren. Bergersens Arkitekter AS ved blant andre Gunnar Stenberg har tegnet det som blir et sammenhengende kompleks med fire bygg. Ved nyttår 2018 skal om lag 14 500 m2 stå klart til lærerstudentene som i dag holder til på Rotvoll. E.C. Dahlskvartalet vil fungere som en helhet sammen med Teknologibygget på den andre siden av Sverres gate.  Skanska er totalentreprenør.

Gjensidig nytte og glede

Nordbotten framhever at NTNU og Trondheim vil ha gjensidig glede av å la studiestedene og studentboligene være en del av Midtbyen, og mener det åpenbart vil være en styrke for NTNU å ha en byintegrert campus framfor å bare bygge ut mot Lerkendal. Når skolene ligger i sentrum, vil studentene ønske å bo nettopp der. Flere beboere er nøkkelen til mer omsetning for byens næringsliv. Dette i sin tur gjør det mulig å ha et økonomisk vitalt sentrum som kan opprettholde og utvikle et tilbud som kommer alle byens borgere til gode.

– Alle parter vil nyte godt av en sentralt og byintegrert campus, og jeg vil skryte av HiST med Helge Klungland og Christian Brødreskift i spissen, som var framsynte nok til å se at det er viktig og riktig å samle studentene i byen, sier Nordbotten.

E.C. Dahls Eiendom ønsker å skape en by med mange aktiviteter, hyggelige cafeer og restauranter, et mangfold av butikker og et variert kulturtilbud. Flere studenter og mer aktivitet i sentrum vil bidra til at målet kan nås. Dette vil igjen gi studentene en urban og ønsket sosial arena for interaksjon med andre studenter, andre studieretninger og andre mennesker. Det vil gjøre NTNU mer spennende og attraktivt å søke til, samtidig som det bidrar til at byen utvikles positivt. Dette blir en positiv spiral. Mer aktivitet til alle døgnets tider fører til at en av Norges flotteste byer blir enda åpnere og tryggere. – Med bynær campus styrker universitetet og Midtbyen hverandre, konkluderer Nordbotten.

 

Artikkel fra samarbeidspartner: E.C.Dahls Eiendom

Artikkelen sto på trykk i Midtpunkt 2/2016