Meny
 
 
  • Oberst Martin Tesli, foran det som skal bli det nye messa på Ørland flystasjon. foto; Ole Andreas Vekve / Forsvaret Oberst Martin Tesli, foran det som skal bli det nye messa på Ørland flystasjon. foto; Ole Andreas Vekve / Forsvaret

Beredskap gjennom bærekraft

Jagerfly forbindes sjelden med bærekraft, men Ørland flystasjon kan bli vesentlig grønnere de neste årene.

Martin Tesli er luftvingsjef ved Ørland flystasjon, og har satt seg hårete mål når det gjelder bærekraft. Fire hovedområder er utpekt for tiltak.

– Bærekraft og sikkerhet henger nøye sammen, så det at vi gjennomfører tiltak for å øke graden av selvforsynthet her på flybasen, produserer vår egen energi, trener i simulatorer og legger til rette for overgang til biodrivstoff i jagerflyene våre, er bærekraftig samtidig som det er viktig av sikkerhets- og beredskapsmessige årsaker, sier Tesli. – Jeg pleier å si at vi styrer mot beredskap gjennom bærekraft, sier han.

Må sikre nok strøm

På energisiden er Tesli opptatt av at Norge styrer mot et energiunderskudd i løpet av få år. Det har sammenheng med gjennomføringen av det grønne skiftet og den spente situasjonen med krig i Ukraina.

– Tilgang til egenprodusert energi er derfor et viktig beredskapstiltak, samtidig som det bidrar med grønn strøm. Vi har arbeidet med prosjektet i to år, og i samarbeid med Sintef og Siemens har vi avdekket hva vi kan gjøre innenfor rammene av dagens teknologi, sier Tesli.  Med store arealer, er det solenergi som er den mest naturlige løsningen, sammen med smart styring av energiforbruket, sier Tesli.

Som storforbruker av energi kan flystasjonen ikke oppnå full selvforsyning, men omkring 20 prosent av strømmen kan produseres lokalt og energiforbruket kuttes ytterligere ved smarte styringsløsninger.

– Det bidrar til å minske belastningen i nettet, og vi har som mål å være med på balansere krafttilgangen i nettet også. Dette er teknologi som er tilgjengelig, og det er ingen grunn til å vente, sier Tesli. – Vi skal også optimalisere de eksisterende energibrønnene her ved flystasjonen. Dette er etter ordre fra Forsvarssjefen, som er meget fremoverlent på dette området, understreker Tesli.

Matsikkerhet i fokus

Uten mat og drikke duger helten ikke, sies det – og matsikkerhet er blant de viktigste områdene vi må ha beredskap for. På Ørland planlegges nå tiltak som skal utnytte lokaliseringen midt i matfatet Trøndelag, med økt selvforsyning og mer bearbeiding av råvarer inne på flybasen.

– Tidligere hadde Norge kornlagre som skulle holde seks måneder, men de ble avviklet. Nå er de igjen under gjenoppbygging, men parallelt ser vi i samarbeid med Statsforvalteren, fylkeskommunen og Noregs Bondelag på muligheten for å anskaffe er mat lokalt, i tillegg til å opparbeide lager av andre matvarer enn korn – for eksempel gulrøtter, poteter, fisk og kjøtt, sier Tesli. Vi er en storforbruker som kan sørge for rask sirkulasjon i slike varelagre, og vi er i gang med pilotprosjekt for å prøve dette ut i praksis, sier Tesli. – Samtidig bygger vi ut kjøkkenkapasiteten her på basen, slik at vi kan ta imot lokale råvarer rett fra bøndene.

Les hele saken i siste utgave av Midtpunkt. 


Henter møter...