Meny
 
 
  • Colonialmajor Odd Reitan inspireres av blant andre Nelson Mandela. Foto: Berre AS Colonialmajor Odd Reitan inspireres av blant andre Nelson Mandela. Foto: Berre AS

Colonialmajoren med de store drømmene

Tidenes mest suksessrike trønderske næringslivsleder ser etter entusiasme og riktige verdier når han ansetter ledere.

Det er ikke få som inspireres av Odd Reitans ledelsesfilosofi. Selv finner han inspirasjon i Nelson Mandela – og den legendariske industribyggeren Gunnar «Stabbur-Nilsen» fra Fredrikstad.

- Hvordan er du som ledertype?

- Jeg tror på folk, stoler på de som kan det de driver med – og gir dem tillit. Utålmodig og visjonær – opptatt av gjennomføring. Jeg har store drømmer sammen med de som gjennomfører dem.

 - Sørger du for å evaluere deg selv som leder?

- Ja. Evaluering har vi satt i system. På Verdiskolen gir alle deltakerne sin evaluering på innholdet og på oss trenerne. I det daglige har jeg folk rundt meg som både gir ros og ris. Jeg er opptatt av å bygge en åpen kultur hvor vi er brutalt ærlige og oppriktig.

Frihet og skaperkraft

- Du forbindes kanskje særlig med verdibasert ledelse, og har skrevet en hel bok om emnet. Kan du prøve å oppsummere basisen i din filosofi?

- Det skapes en helt spesiell energi og dynamikk i en kultur hvor man drives av noen felles verdigrunnlag i motsetning til regelstyring. Med felles holdninger og verdigrunnlag økes tilliten i organisasjonen og beslutningene kan tas kjappere, gjerne desentralt, til lavere kostnad og med mer presisjon og entusiasme. Jeg har sterk tro på dyktige enkeltmenneskers skaperkraft, egeninteresse og frihet satt i system.

- «Unne og beundre» og «egeninteresse» er nøkkelbegreper i boken din. Er toppledere i dag bevisste på dette?

- Ja, flere har fått opp øynene for hvor effektiv egeninteresse er for motivasjon og tempo. Og flere ser hvor farlig det er å slippe misunnelsens jævler inn i kroppen. Ikke alle er trent i å unne og beundre, det bør alle toppledere ha med i sin lederutvikling.

 - Du har rekruttert ledere i en mannsalder. Hva ser du primært etter?

- Verdier og holdningene deres må stemme med virksomhetens verdikompass. I tillegg må de ha kunnskap om jobben eller oppgaven. Og lyst. Entusiasme og «passion» for det de skal holde på med er viktig.

- Hvilken leder har inspirert deg mest?

- Stabbur-Nilsen, da han kom inn i min første butikk og gav meg tydelige råd om å være tålmodig og sta. Nelson Mandela for sin utholdenhet og sin gjennomføring i verdibasert ledelse.

 


Henter møter...