Meny
 
 
  • Foto: Mona Hauglid / Arendalsuka 2022 Foto: Mona Hauglid / Arendalsuka 2022

Demokratiets dansegulv

NiT mener: Trøndelag har mye å bidra med på Arendalsuka

Trondhjemmer og tidligere SV-politiker Øystein Djupedals baby, Arendalsuka, er over for denne gang. På 10 år er den bygget opp til å bli en betydningsfull nasjonal arena hvor organisasjoner, næringsliv, FoU og politikere møtes for diskutere, debattere, lære, og ikke minst påvirke. Her slippes også nyheter og rapporter fra samfunns- og næringsliv på direkten, med hele medie-Norge på første rad.

På årets mønstring i august var 150.000 mennesker innom på ett eller flere av de over 1.700 arrangementene. Mer enn 500 av disse var arrangert av næringslivsaktører. Og det var bare det offisielle programmet.

Næringsforeningen deltok for første gang, for å bli kjent med arrangementet og for å ta en prat med flere av våre medlemsbedrifter. Hvorfor var de i Arendal, og hva fikk de ut av besøket? De fleste rapporterer om meget vellykket bruk av tiden, og vil prioritere Arendalsuka igjen til neste år. Men å reise på lykke og fromme i håp om det skal komme noe ut av det, er nok ikke den beste strategien. Gode forberedelser og aktiv innsats opp mot sentrale beslutningstagere må til for å få et godt utbytte.

Selv med en god del lokale fjes fra næringsliv, FoU, offentlig forvaltning og politikk til stede på Arendalsuka, og som innledere og debattdeltakere på arrangementer, kan trøndersk næringsliv med fordel oppnå større synlighet på denne viktige arenaen. Aktører fra Vestlandet var på sin side tydelig til stede for å skape oppmerksomhet om de viktigste sakene for utvikling i sin region, og hva deres næringsliv kan bidra med for å løse aktuelle utfordringer Norge, Europa og verden står overfor – ikke minst på energiområdet.

Møteplasser som Arendal er verdifulle – særlig sett i lys av at vi har lagt bak oss over to år hvor man ikke har kunnet møtes i samme grad som før. Djupedal omtalte Arendalsuka som demokratiets dansegulv, og det er lett å si seg enig i beskrivelsen. Selv om hovedprogrammet er topptungt, er det langt fra bare en fest for «eliten». Vanlige mennesker, unge og gamle, som vil lytte og lære, diskutere og la seg inspirere, er i flertall. Vi tror at også vår region har mye å bidra med i en slik setting. Så la oss håpe at til neste år blir det enda flere trøndere som byr opp til dans i sørlandsidyllen.

Noe for alle

Inspirasjonen til Arendalsuka kommer særlig fra den svenske Almedalsveckan på Gotland, etter hvert også det danske Folkemødet på Bornholm. På bare 10 år er Arendalsuka på god vei til å ta igjen, om ikke gå forbi, sine skandinaviske inspirasjonskilder i omfang og publikumsinteresse.

De 150.000 som møtte opp på årets utgave av Arendalsuka kunne velge blant ufattelige 1.725 arrangementer – alle gratis og etter først-til-mølla-prinsippet. Mye tyder på at interessen ikke har nådd taket, men at festivalen tvert imot styrker sin posisjon fra år til år.

Mest populære temaer denne gang var klima, energi, bærekraft, menneskerettigheter og grønn omstilling. Det er derfor en styrke at Arendalsuka også er en stormønstring av forskere og eksperter, interesseorganisasjoner og frivilligheten som bidrar til at samfunnsdebatten er kunnskapsbasert og aktuell.

I dette nummeret av Midtpunkt kan du lese om en rekke trønderske aktører og medlemsbedrifter i NiT som deltok på årets Arendalsuke. Hvorfor er det viktig for dem å delta på denne arenaen? Hva sitter de igjen med etter hektiske dager med gratis wraps, ti daglige kopper traktekaffe og full møtekalender?


Henter møter...