Meny
 
 

Gründer søker gründere

Tor Blaasmo vil bruke millioner på å hjelpe andre gründere opp og frem.

SeriegründerTor Blaasmo fra Byåsen har vært selvstendig næringsdrivende siden han gikk ut døren fra TØH som foretaksøkonom i 1981. Han har etablert 20-25 selskaper, gått på et par konkurser. Solgt noen selskaper, mens andre igjen går så det suser.

I dag har 57-åringen en portefølje som teller 14 selskaper innenfor media, eiendom, handel og IT. Gjennom investeringsselskapet Nidarholm Invest legger Blaasmo nå betydelige ressurser inn i StartupYou, som er ny medlemsbedrift i Næringsforeningen..

StartupYou tilbyr gründere et miljø for forretningsutvikling, og støtter disse med lokaler, kunnskap, kontaktnett og kapital, slik at gode ideer kan realiseres.

Forretningsideen bak StartupYou er at Blaasmo og andre medinvestorer etter endt startup-periode vil gå inn på eiersiden sammen med gründer, oftest med en eierandel i størrelsesorden 34-50 prosent.

 

Personlighet viktigere enn forretningskonsept

Han ser først og fremst etter motiverte folk som vil bli nummer én, med motor og personlighet som vil lykkes.

- Å ta inn gründere er en kostnad for oss, men vi har tro på at vi vil være med på å tjene penger på mennesker som lykkes. Vår inntjening er altså avhengig av at gründer lykkes med konseptet: en vinn-vinn situasjon, sier Blaasmo.

Han forteller ivrig at det har kommet mange ideer inn til vurdering. Intensjonen er at det hele tiden skal være 10 konsepter inne, hvor kanskje 2-3 bedrifter realiseres årlig.

- Vi stiller ganske tøffe krav og setter 6-månedersmål. Det er typisk oppstartskostnader og infrastruktur som dekkes. Så hjelper vi til med å dyrke selskapene og hente inn investorer til hvert enkelt case som kan være interessert i små tidligfase investeringer i størrelsesorden 100.000 til 1.000.000 kroner.

 

Rastløs og allsidig

Blaasmo beskriver seg selv som utålmodig og flink til å knytte til seg folk som er dyktigere enn ham selv, folk med kjernekunnskaper.

- Selskapene dine driver med mye forskjellig. Er du en rastløs type?

- Det er svært sjelden at man kan ha god kunnskap over alle felter, derfor trenger man spesialister. Virksomheten er allsidig, men det er mange av de samme spillereglene som gjelder enten man selger eiendom eller smør, som tillit og troverdighet. Det vesentlige er likevel at en skal tilfredsstille et behov i markedet. Hvis det er mange nok som har behovet, så er det et marked.

Trondheim huser mange kloke hoder og et sterkt teknologimiljø, men det er ofte veldig lang utviklingstid, mener Blaasmo. Han går dermed litt mot strømmen, i og med at han er mer fokusert på salg og business enn på en spesifikk bransje.

 

Globalt marked

Størst inntjening totalt sett har han hatt i selskapet Areol, som ble opprettet i 1985, og fortsatt går godt etter å ha tjent penger fra dag én. Størst omsetning har Plustech, et firma som megler brukte anleggsmaskiner over hele verden for om lag 130 millioner kroner årlig. Fra basen i Industriveien 5 på Heimdal kjøpes store anleggsmaskiner i Tyskland den ene dagen, og selges i Hong Kong den neste. Russland, Tyrkia, Afrika og Sør-Amerika er andre eksempler på markeder Plustech opererer i.

Selskapet tar alltid oppgjøret i forskudd, og sender ikke ut en skrue før kjøpesummen er på konto.

- Det er artig å drive business og tjene penger, men målet er å skaffe et økonomisk fundament for å lykkes og sette i gang nye prosjekter som man er interessert i å jobbe med. Kan du gjøre ting bedre enn andre – gjør det! oppfordrer byåsingen.

 

Behold humøret i medgang og motgang

Mange oppturer til tross – Blaasmo kan også fortelle om nedturer i et langt liv som selvstendig og gründer.

- Det er ikke alltid lett å stå alene. Det er derfor ekstra viktig å ha gode folk rundt seg, ha det artig og trives sammen med folk på jobb.

Han mener det har vært en fordel å være involvert i mange bransjer, for når det har vært dårlige tider for én bransje, så har det gjerne vært bedre i en annen han har vært inne i på samme tid.

- En god del av selskapene jeg har vært med å etablere tjener i dag gode penger, men det har også gitt meg erfaring i å håndtere vanskelige forretningskonsepter, konstaterer Tor Blaasmo, som gleder seg til både utfordringer og muligheter i nystartede StartupYou:

- Det er bare å gi gass videre!

StartupYou inviterer alle potensielle gründere til seminar i Trondheim Kunstmuseum tirsdag 11. mars. Påmelding her: www.startupyou.no

 

Tekst og foto: Kenneth Stoltz


Henter møter...