• Gustav Lorentzen-konferansen vant fagmiljøprisen. Leder Petter Nekså i bakgrunnen var på reise i Japan. Forskningssjef Petter Egil Røkke i SINTEF Energi AS var stedfortreder. Her sammen med reiselivsdirektør Kirsten Schultz. Gustav Lorentzen-konferansen vant fagmiljøprisen. Leder Petter Nekså i bakgrunnen var på reise i Japan. Forskningssjef Petter Egil Røkke i SINTEF Energi AS var stedfortreder. Her sammen med reiselivsdirektør Kirsten Schultz.

Heder til jazz og gassteknologi

Jazzfest og Sintef Energi ble Årets døråpnere for sine arrangementer og kongresser.

- Trondheim som kongress- og arrangementsby står sterkere nå enn på svært mange år. Men vi kan bli enda bedre.

Ordfører Rita Ottervik og reiselivsdirektør Kirsten Schultz var tydelige på retningen da de inviterte til kåringen av "Årets Døråpner" for 2022 i rådhuset tirsdag kveld.

- Det har skjedd en kulturendring. Trondheim har tatt enorme skritt riktig vei, sier Ottervik til Midtpunkt.

Bredt spekter

"Årets Døråpner" tildeles ildsjeler, bedrifter og enkeltpersoner som setter Trondheim på kartet. Årets tildeling hadde fokus på kongresser og arrangementer som bidrar til verdiskaping og omdømmebygging i Trondheim og Trondheimsregionen.

Juryen, som i tillegg til Ottervik og Schultz bestod av Liv Melleby, banksjef Private Banking Sparebank 1 SMN og Berit Rian, adm. direktør i Næringsforeningen i Trondheimsregionen, hadde mange alternativer å velge i.

Arrangementsprisen gikk til Jazzfest og Ernst-Wiggo Sandbakk som har vært daglig leder siden 2004. Festivalen har røtter helt tilbake til 1980. Årets festival blåses i gang 18. april med nærmere 70 konserter og arrangement på plakaten.

Fagmiljøprisen gikk til Petter Nekså, sjefforsker ved SINTEF Energi AS, avdeling Gassteknologi. Nekså har vært primus motor bak Gustav Lorentzen-konferansen i Trondheim. I 2022 samlet konferansen 350 ledende kjøle- og varmeforskere fra hele verden for å dele kunnskap om temaet.

- Jazz og gassteknologi - et stort spenn?

- Absolutt, og det sier veldig mye om Trondheim som arrangementsby i 2023, uansett om det gjelder kunnskap og teknologi eller kultur og idrett, smiler Schultz og Ottervik.

Snakker bedre sammen

Litt avhengig av hvordan man definerer det, så arrangeres det om lag 500 større kongresser og konferanser i Norge hvert år. Cirka halvparten legges til Oslo, mens Trondheim og Bergen kniver om andreplassen.

- Du takker snart av etter 20 år i ordførerstolen. Hva har vært de viktigste endringene når det gjelder Trondheim som kongress- og arrangementsby i din tid som ordfører?

- Det har skjedd enormt mye positivt. Tidligere var det nok langt mindre samarbeid mellom alle de ulike delene som må fungere sammen for å skape et godt arrangement. I dag snakker aktørene mye bedre sammen. Der har det skjedd en kulturendring, slik jeg ser det, sier Ottervik til Midtpunkt.

- Hvilken rolle har Trondheim kommune hatt?

- Vi har blitt dyktigere på yte arrangementskompetanse og å bakke opp aktører som søker om å arrangere store konferanser og lignende. Samarbeidet fører til at pengene og bevilgningene som vi skyter inn får virkelig virkning. Men selv det er gjort mye riktig, så kan vi selvsagt bli enda flinkere, legger hun til.

Mye å se fram til

For reiselivsdirektør Kirsten Schultz var 2022 definitivt et år å smile av. Det var det beste året for hotellnæringen i byen noensinne. Også restaurantnæringene opplevde en voldsom opptur. Mye må selvsagt sees på bakgrunn av at Covid-restriksjonene ble opphevet, men hun mener likevel at det er en indikasjon på at vi har blitt dyktigere til å sette Trondheim på kartet.

- Det er så enormt mye å se fram til. Neste år er vi vertskap for den internasjonale konkurransen i kokkeunst, Bocuse d'Or. Trondheim Tech Port åpner om noen dager. Det er VM i håndball for både kvinner og menn de neste årene. Ski-VM i 2025 blir en fantastisk opplevelse. Summen av alt dette, og mye mer til, fører til store ringvirkninger og merverdiskaping for hele næringslivet i Trondheimsregionen, fastslår hun.

Det er en vurdering ordfører Ottervik deler fullt ut.

- Arrangementskunnskap fra for eksempel NM i Janitsjar kan overføres til Ski-VM. Måten en teknologikongress ved NTNU gjennomføres kan oversettes til å gjøre Bocuse d'Or i Trondheim enda bedre. Det handler om å utveksle kunnskap og erfaring, og der er vi i en særposisjon, sier hun til Midtpunkt.

- Trekke i samme retning med andre ord?

- Definitivt. Vi har blitt dyktige på å gjøre hverandre gode, avslutter Ottervik.

 

 

Jazzfest vant arrangementsprisen. Reiselivsdirektør Kirsten Schultz, leder av Jazzfest Ernst Wiggo Sandbakk og ordfører Rita Ottervik.

 

Tekst: Jan-Are Hansen

 

JURYENS BEGRUNNELSE

 Ernst Wiggo Sandbakk, leder Jazzfest.

Sandbakk har vært daglig leder siden 2004 og har bygd sten på sten i utviklingen av en internasjonal jazzfestival midt i Norge. Han er jazzmusiker (slagverk), musikkpedagog og førsteamanuensis ved Institutt for musikk, NTNU.

Drivkraften bak festivalen har siden etableringen vært å fronte et sterkt kunstnerisk innhold med hovedfokus på norsk, nordisk og europeisk jazz.

Jazzfest har vært, og er gjennom sitt samarbeid med ulike musikalske miljøer ved NTNU, en viktig bidragsyter for det vedvarende kvalitetssterke musikkmiljøet Trondheim. Jazzfest er både fornyer og tradisjonsbærer innen jazz.

 

Petter Nekså, leder Gustav Lorentzen-konferansen

Nekså er sjefforsker i SINTEF Energi og blant annet ekspert på varmepumpe. Han er en internasjonalt ledende forsker innen utvikling av klimavennlige varme- og kjølesystemer og hvordan industri og næringsliv kan utnytte overskuddsvarme på en smart, bærekraftig og økonomisk måte.

Konferansen er oppkalt Gustav Lorentzen, som var professor i kjøleteknikk ved NTH mellom 1951 og 1985. Lorentzen utførte grunnleggende forskningsarbeider innenfor flere kjøletekniske fagområde. Konferansen har blitt en viktig global møteplass for mer enn 350 felteksperter fra industri og forskning.