Meny
 
 
  • Ung Restaurant er klar for gjester. Aurora, Maia, Anna og Marcus fra 10. trinn på fra Sunnland Ungdomsskole. Ung Restaurant er klar for gjester. Aurora, Maia, Anna og Marcus fra 10. trinn på fra Sunnland Ungdomsskole.
  • Støtter satsingen 100 prosent. Hotelldirektør Tone Hansen ved Radisson Blu Royal Garden Hotel, ønsker mange flere hender og hoder inn i bransjen. Støtter satsingen 100 prosent. Hotelldirektør Tone Hansen ved Radisson Blu Royal Garden Hotel, ønsker mange flere hender og hoder inn i bransjen.
  • På kjøkkenet. Krister Olsen, assisterende kjøkkensjef ved Royal Garden, sammen med Sander og Leon fra 10. trinn på fra Sunnland Ungdomsskole, og kokk Adrian Pedersen. På kjøkkenet. Krister Olsen, assisterende kjøkkensjef ved Royal Garden, sammen med Sander og Leon fra 10. trinn på fra Sunnland Ungdomsskole, og kokk Adrian Pedersen.

Ikke akkurat skolekjøkken

Skoleelever boltret seg på Trondheims restaurantkjøkken i Ung Restaurant.

Heftig, stressende, spennende, travelt og lærerikt – adjektivene er mange inne på kjøkkenet og ute i restauranten på Radisson Blu Royal Garden Hotel onsdag formiddag.

TEKST OG FOTO: Jan-Are Hansen

 

Hva skjer dersom du slipper løs seks tiendeklassinger fra Sunnland Ungdomsskole på et renommert restaurantkjøkken?

- Ikke noe problem. Denne gjengen har levert meget bra. De har stått på siden tidlig i morgen og ikke senket tempoet en eneste gang. De lytter godt, smiler assisterende kjøkkensjef ved Royal Garden, Krister Olsen.

 

Ingen snarveier

Ung Restaurant er en satsing for øke rekrutteringen til restaurant- og matfag. I løpet av én dag utplasseres til sammen 60 elever på 10. trinn fra 10 ulike skoler på 10 forskjellige restauranter rundt omkring i Trondheim.

Alle får de samme råvarene, og med utgangspunkt i disse skal elevene sette sammen en 3-retters meny. På kvelden kåres en vinner.

- Her er det ikke snakk om halvfabrikata og snarveier – alt skal lages fra bunn, sier Olsen til Midtpunkt mens elevene fra Sunnland haster rundt ham.

På menyen står Vichyssoise, en suppe laget av kokt purreløk, løk, poteter, fløte og kyllingkraft til forrett. Lysing med sesongens grønnsaker er hovedrett. Det hele avrundes med epleterte til dessert.

- Dette er veldig annerledes enn å dytte en Grandiosa inn i ovnen, fastslår Sander og Leon inne på kjøkkenet til Royal Garden. På benken foran dem står en stor bolle med deilig, kremet smørsaus som skal serveres sammen med lysingen.

- Det har vært en travel dag, med andre ord?

- Absolutt. Det har ikke vært mange pauser, smiler Sander, som har tenkt å søke matfag neste år.

- Men samtidig har det vært utrolig lærerikt, legger Leon til. 

 

Lærer hva restaurantdrift innebærer

Ute i restauranten driver Aurora, Maia, Anna og Marcus og forbereder bordene til gjestene: foreldre, lærere og politikere kommer.

- Det har vært hektisk, sier Anna mellom bestikk, glass og hvite duker. Utenfor vinduene renner Nidelva sin vante gang.

- Er matfag en retning du har lyst til prøve?

- Ja. Jeg har tenkt å søke til neste år, sier hun til Midtpunkt.

Aurora og Marcus er fremdeles usikre når det gjelder videre studievalg. Maia skal søke en annen studieretning.

- Jeg er med bare for at det artig, forklarer hun.

Geir-Rune Larsen, leder for Fagnettverket for Restaurant- og Matfag i Sør-Trøndelag og avdelingsleder for restaurant- og matfag ved Strinda videregående skole, er primus motor bak Ung Restaurant.

- Vi ønsker å skape økt interesse for faget. I løpet av dagen får elevene oppleve hva restaurantdrift faktisk innebærer, og både restauranter og elever gir uttrykk for at dette er en fin måte å vise fram bransjen, sier han.

 

Stort behov

Hotelldirektør Tone Hansen ved Radisson Blu Royal Garden Hotel er klar på hva hun mener om konseptet.

- Helt fantastisk. Dette er noe vi mer enn gjerne stiller opp på. Vi trenger økt rekruttering til Hotell og Restaurantfag. Spesielt nå, sier hun til Midtpunkt.

Koronapandemien har herjet stygt med bransjen de siste årene. Mange har sluttet, og utenlandsk arbeidskraft uteblir. I følge tall fra NHO ble det ansatt 5.000 færre kokker i 2021 sammenlignet med 2016. Over halvparten av serveringsmedlemmene i NHO melder i 2022 at de har ledige stillinger.

- Bransjen trenger et løft?

- Helt klart, sier hotelldirektøren, som likevel er optimist.

- 2019 var meget godt for oss. Så kom to magre år. Nå i 2022 vil jeg hevde at ikke bare er vi friskmeldt, vi er faktisk sprekere enn før pandemien. Når det er sagt så er det stort behov for nye hoder og hender i denne bransjen dersom vi skal vokse videre, legger hun til.

 

Fakta

Ung Restaurant

- Arrangeres hver høst i Trøndelag. 10 restauranter og 10 ungdomsskoler deltar.

- En dugnad og et felles løft for å rekruttere til restaurant- og matfag.

- Konseptet ble til etter en idé fra Sør-Trøndelag Fylkeskommune, Oi! Trøndersk Mat og Drikke AS og Norske Kokkers Landsforening i Trondheim.

- Med på laget er også restauranter, kjøkkensjefer, eiere, matprodusenter og leverandører.

- Råvarene leveres lokalt fra blant annet RÅGO, Trøndelag sankeri, Culina Trondheim, Lerøy, Rørosmeieriet, Galåvolden Gård og Gullimunn AS.

 

 Disse skolene og restaurantene deltok i Ung Restaurant onsdag 14. september:


Lade skole og Clarion Hotell Brattøra
Rosenborg ungdomsskole og Geitmyra Credo matkultursenter for barn
Hommelvik ungdomsskole og Emilies ELD Restaurant & Bar
Spongdal ungdomsskole og Britannia Hotel
Markaplassen ungdomsskole og Gubalari
Hoeggen skole og To Rom og Kjøkken
Charlottenlund ungdomsskole og Robust Bistro & Wine Bar
Blussuvoll ungdomsskole og Spontan Vinbar
Vikhammer ungdomsskole og Scandic Nidelven
Sunnland skole og Radisson Radisson Blu Royal Garden Hotel, Trondheim

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Henter møter...