Roser etableringen av coworking space i Midtbyen

Det går fort en kule varmt når Midtbyen diskuteres. Men nyvinninger som DIGS og Work-Work får en stor tommel opp.

Onsdag 20. mai arrangerte Næringsforeningen i Trondheimsregionen (NiT) og den største gårdeieren i Midtbyen, E. C. Dahls Eiendom, et større seminar for å sette søkelys på hvordan byen er sammensatt.

En fullsatt sal diskuterte hvordan man best kan utvikle for å optimalisere tilbud, innhold og opplevelse. Tradisjonelle tema som parkeringsproblematikk, sviktende omsetning i detaljhandelen, hvor høyt vi bør bygge, søndagsåpning og konkurransen med næringslivet i randsonene stod selvsagt på agendaen.

 

Kritisk viktige

DIGS åpnet dørene for et drøyt år siden og har allerede rukket å bli et viktig knutepunkt for grundere og mindre bedrifter som ofte har utgangspunkt i miljøene ved NTNU. Et drøyt steinkast opp i Munkegata er Work-Work godt i gang med å ferdigstille 1.350 kvadratmeter fordelt på fire etasjer. Her skal spillutviklerne i Trondheim samles under samme tak når de åpner dørene til høsten.

Slike coworking space er ferske tilskudd til næringsfloraen i Midtbyen, men ekstremt velkomne, fastslår Geir Waage, gruppeleder i Trondheim AP og Yngve Brox, Høyres gruppeleder og ordførerkandidat foran høstens kommunevalg.

- En fantastisk kreativ oppblomstring som gjør bykjernen vår bedre rett og slett, understreker Waage.

- Slike etableringer er kritisk viktige for det indre livet i Trondheim. Det skaper enormt mangfold, legger Brox engasjert til.

 

Optimister

De to kommunalpolitiske frontfigurene er slett ikke alltid enige i hvordan byen bør bygges og utvikles, men i dette spørsmålet hersker jovial konsensus.

- Ingen partipolitisk konflikt?

De to smiler til hverandre.

- Nei. Her har vi nok samme syn. Jeg har fulgt med på det som skjer på DIGS siden oppstarten, og jeg er mektig imponert over det som skjer der. Det revitaliserer byen, mener Waage.

Brox mener DIGS og Work-Work kan være grobunn for virkelig store ting.

- At Midtbyen i Trondheim sliter er en kjent sak. Det at disse miljøene velger å etablere seg i bykjernen er jeg utrolig glad for. De kan være med på å snu trenden. Jeg blir optimist, sier Brox.

 

Magnet

Geir Olav Iversen, managing director og partner i InsightOne, åpnet seminaret med en grundig gjennomgang av de utfordringene som Trondheim og Midtbyen står ovenfor. InsightOne har en ledende posisjon i Norden innen analyse av konsumenter og deres kjøpsatferd.

- Midtbyen har som mål å oppnå en vekst på fem prosent hvert år. Den målsetningen ble satt for noen år tilbake. Så langt har veksten vært lik null. Ja, den har snarere vært negativ, sier Iversen.

- Hvilken rolle kan DIGS og Work-Work spille inn her?

- En stor rolle. Vi vet at unge, nytenkende og dynamiske miljøer virker som en magnet på alle andre næringsaktiviteter. Det har vi sett mange eksempler på i andre byer, sier Iversen.

Han mener det er viktig at politikere og de som besitter eiendom ser dette og legger til rette.

- Overkommelige husleier for innovatører i startgropa er helt avgjørende, fastslår han.

 

Dødt i gatene

Rigmor Braathen, leder i Midtbyen Management, er svært positiv til etablering av coworking space i handelsområdet hun har ansvaret for. Et området der detaljhandelen har slitt i motvind lenge.

- For oss er regnestykket enkelt. Dess flere som bruker Midtbyen aktivt, dess bedre er det for oss omsetningsmessig, sier hun.

Midtbyen preges i relativt stor grad av arbeidsplasser innen bank- og finans og offentlig administrasjon og tjenesteyting. Fellesnevneren er at de ansatte går hjem klokken fire. Og da blir det dødt i gatene.

- Miljøene rundt DIGS og Work-Work følger ikke konvensjonelle arbeidstider. Det teller i favør av oss og skaper mangfold, mener Braathen.

 

Positiv

- Vi i Næringsforeningen skal legge forholdene til rette for vekst i hele Trondheimsregionen. Uansett om aktøren heter Rema eller DIGS. Det DIGS har fått til med begrensede midler i Schreinergården og det Work-Work er i ferd med å bygge opp nederst i Munkegata, er det bare å ta av seg hatten for. Denne formen for nytenking i bykjernen har vi ikke råd til å miste, sier næringspolitisk leder i NiT, Børge Beisvåg.

 

Tekst og foto: Jan-Are Hansen