En kjeller av de sjeldne

Vinbaren i nyåpnede Britannia byr på sin egen huschampagne og edle dråper like gamle som hotellet selv.

En eksperttrio er håndplukket for å bemanne Vinbaren i Britannia Hotel. Ulf Dalheim trenger knapt presentasjon, kjent som journalist og vinspaltist i Adresseavisen gjennom en mannsalder og gründer av VinPuls. Thomas Andersen vil kanskje folk fra vestkanten gjenkjenne fra Vinmonopolets avdeling på Byåsen. Magnus Skjåk-Bræk er tredjemann i teamet, med lang erfaring fra både pol og restaurantbransje – senest som gründer av vinbaren Rot Vin & Brød i Adressa-bygget.

Europa rundt på vinjakt

Ulf Dalheim er vin- og konseptansvarlig, med ansvar for innkjøp og vinrelaterte aktiviteter i Vinbaren. Allerede for to år siden begynte Dalheim jobben med å bygge opp vinsatsingen på Britannia. Han har reist Europa rundt i snart ett år, og trukket veksler på sitt enorme nettverk i vinverdenen for å skape en kjeller med stor bredde av god vin i alle prisklasser. Vinbarsjef og driftsansvarlig Thomas Andersen tiltrådte i februar, og har rukket å bidra til å utfylle kjelleren med interessante produsenter – lekkert utstilt i spesialbygde og stemningsskapende vinskap langs alle vegger.

Størst utfordring er det å skaffe drikkemodne viner fra områder som krever mange års lagring før konsum. Til å hjelpe seg med modne viner har de derfor fått anerkjente vinhandlere i Barcelona, Torino og London til å bistå.

- Når man bygger opp noe nytt er utfordringen å skaffe moden vin. De fleste vinene som er tilgjengelige på markedet ellers er oftest tre-fire år gamle eller ferskere, forklarer Dalheim og Andersen.

- Men vi har lyktes i å skaffe til veie mye moden, tilgjengelig vin av høy kvalitet.

- Hva er de eldste vinene dere har fått fatt i?

- Vi har ikke fått inn alt vi skal ha ennå, men målet er at gjestene skal ha mulighet til å finne noe fra sitt fødselsår. Nå har vi blant annet inne en rekke med tretti årganger av den legendariske libanesiske vinen Château Musar, helt tilbake til 1960. Vi har også svært mange årganger av den spanske ikonvinen Vega Sicilia. Ingen i Norge har så bra utvalg på spansk vin som oss, forteller Dalheim.

149 år gammel vin

Den aller eldste er flasken fra 1870 – Britannias fødselsår. Det er en flaske madeiravin fra Madeira Wine Company.

- Er den til salgs, eller på stas?

- Jeg tror at Odd Reitan selv skal få bestemme om han har lyst til å åpne den, smiler Dalheim lurt.

Kanskje blir det en anledning i 2020, når både Britannia og kjellerens eldste fyller 150 år?

- Hva liker hotelleier Reitan selv å drikke?

- Jeg har sett et sted at han har sagt at han vil lære trønderne å drikke champagne, så jeg vet i hvert fall at han er glad i Bollinger, svarer Dalheim.

En flaske husets

En ny favoritt blir kanskje Britannias nye huschampagne, som lages eksklusivt for hotellet av det tradisjonsrike huset Ayala. For spesielt interesserte kan Midtpunkt røpe at Britannias egen champagne er en blend fra hele 40 vinmarker, og druemiksen er 40 prosent pinot noir, 40 prosent chardonnay og 20 prosent pinot meunier. Den står på kjøling, og skal selges på glass over hele huset.

- Hva vil herligheten koste?

- Det blir 135 kroner glasset, eller 890 kroner flasken. Sett i forhold til kvaliteten er dette nesten gibortpris, forsikrer Dalheim. Det er forresten første gang Ayala har sagt ja til å gjøre noe sånt, sier han fornøyd.

I forbindelse med rehabiliteringen av Britannia fant de en gammel meny fra 1898 – der det ble servert Ayala. Så tradisjoner holdes i hevd.

- Vi er veldig stolt av mange av champagnene vi har, sier Andersen, som lover at det vil være noe for enhver smak når alle varene kommer inn. Det vil være 170 ulike champagner, fra de største husene til de såkalte «grower champagnes» som kan ha en produksjon ned på bare noen få hundre flasker av enkelte av sine viner.

Nøyaktig hvor mange flasker som er i kjelleren vil variere, forteller Ulf og Thomas. Det vil gå mye ut, og komme nye inn. Per i dag har de passert 2.000 ulike etiketter, forteller de. Men hva er Vinbaren-folkenes personlige favoritter?

- Château Musar og Vega Sicilia er høyt der oppe, innrømmer «Vin-Ulf» Dalheim. Og så har vi mye spennende fra Piemonte, som Gaja og mange andre gode produsenter. Andersen vil fremheve en nokså sjelden VORS-sherry som de har lyktes med å få fatt på.

 

Husets bobler.
Champagnehuset Ayala har laget en vin eksklusivt for Britannia.

- Kvalitet og bredde er stikkord

- Vil det være forskjellig vinprofil i de ulike restaurantkonseptene i Britannia?

- Vi lager en vinliste som vil være tilgjengelig på hele huset. Vi kaller den «Bibelen», humrer Dalheim og Andersen. Hver restaurant vil ha sitt eget vinkart tilpasset sine respektive menyer, men for de som er særlig vininteressert er det alltid anledning til å fordype seg i og bestille noe godt fra «Bibelen».

- I Speilsalen skal det etter hvert være en fine wine-meny der man kan velge spesialtilpasset seksretters- og tirettersmenyene, utdyper Dalheim og Andersen.

De har sett på ulike løsninger for å digitalisere «Bibelen», men har foreløpig ingen hast med å lande på et system.

- Men det kan bli en spennende måte å formidle vin på, tror vinbarsjef Thomas Andersen.

- Dere har allerede begynt med arrangementer, med to vinkurs, eller såkalt Master Class med kjente vinmakere allerede i åpningsuken. Hva er planene fremover?

- Vi har som mål at det skal være minst én samling i uka, forteller Dalheim. Fem mesterklasser er allerede spikret de første ukene, blant annet Philipponat Champagne, Vega Sicilia og Vollrads.

- Så til det uunngåelige spørsmålet: Hva er den dyreste vinen dere har på kartet?

- For øyeblikket er det Romanée-Conti, som ofte omtales som verdens mest ettertraktede vin. Prisen er 160.000 kroner. Det er dyrt, men markedspris... Det gjør oss ikke noe om den får ligge lenge i kjelleren vår og modne, sier Andersen, og understreker samtidig at dette ikke er særlig representativt for vinkartet som sådan.

- Vi ønsker å tilby god vin i alle prisklasser. Kvalitet og bredde i utvalget er stikkord for vinfilosofien ved Britannia, konkluderer Ulf Dalheim og Thomas Andersen.

Stolt hotelleier.
Odd Reitan har fått oppfylt sin drøm og omskapt Trondheims "hvite svane" Britannia Hotel i sitt bilde.

Av Kenneth Stoltz
Foto: Wil Lee-Wright