Meny
 
 
  • - Vi ønsker å bygge om arealer som i dag anvendes til lager, og konvertere dem til flere sovesaler, forsamlingsrom og fasiliteter for pilegrimer, sier Helene Møllevik, daglig leder i Nidaros Pilegrimsgård. - Vi ønsker å bygge om arealer som i dag anvendes til lager, og konvertere dem til flere sovesaler, forsamlingsrom og fasiliteter for pilegrimer, sier Helene Møllevik, daglig leder i Nidaros Pilegrimsgård.

Pilegrimsgård med vekstambisjoner

I overkant av 1.400 pilegrimer fant veien til Kjøpmannsgata 1 og Nidaros Pilegrimsgård i 2023, men det totale antallet besøkende er langt større.

Helt øverst og innerst i Kjøpmannsgata – ja, nærmest inne på Marinen, finner vi den litt bortgjemte perlen Nidaros Pilegrimsgård.

Aktiviteten her er tredelt, med hotell, pilegrimssenter og Streif bakeri & café. Det er innen overnattingssegmentet at ledelsen nå har ekspansjonsplaner.

- Vi ønsker å bygge om arealer som i dag anvendes til lager, og konvertere dem til nye fasiliteter, forsamlingsrom og sovearealer for pilegrimer i tillegg til de 18 eksisterende dobbeltrommene vi har ved Pilegrimsgården i dag. Vi er i god dialog med huseier Statsbygg og styret i stiftelsen, forteller Helene Møllevik, daglig leder i Nidaros Pilegrimsgård.

- Hvorfor?

- Vi er et lite hotell i nedre prissjikt. I sommermånedene er vi helt fullbooket, og vi liker ikke å si nei til folk som søker husrom, smiler hun.

Pilegrimer søker gjerne sammen. De ønsker å møte andre pilegrimer og bor gjerne på flersengsrom, beretter Møllevik.

- Dessuten har de behov for rom til vask og tørk av klær og utstyr, og vi trenger flere møteromsarealer. 

Pilegrimsmat

Inne i Streif bakeri & café summer samtalene over bordene. Lokalet, som ble totalrenovert i 2019, er nesten fullsatt selv om sommersesongen har vinket farvel for lenge siden.

Møllevik serverer en av Pilegrimsgårdens spesialiteter i anledning Midtpunkts besøk.

- Vi kaller det Ferdafolkets Delingsbord, som er satt sammen av noe av det beste som finnes av lokalmat fra Trøndelag, forteller hun.

Her er det moskuspølse fra Hogna gård, Råblå ost fra Grindal, smør fra Røros, honning fra Sparbu og usukret leskedrikk av fjellkrekling fra Oppdal. For å nevne et lite utvalg.

- Og brødet baker vi selv med utgangspunkt i trøndersk urkorn, legger hun til.

- Ut over at det er lokalmat – aner man en annen rød tråd her?

- Det er riktig. Alle råvarene kommer fra steder som er tilknyttet pilegrimsledene som fører til Nidaros, forklarer Møllevik.

De samme lokale godsakene er også utgangspunkt for cateringvirksomheten.

- Et godt eksempel er Pilegrimsskreppa vår. Det er en tilpasset matpakke som vi komponerer her på Streif, legger hun til.

Øker omsetningen i 2023

"Trondheims lille hemmelighet ved Nidelven" og "En skjult perle ved elvebredden" er uttrykk som Nidaros Pilegrimsgård bruker om seg selv.

- Det er vel en stund siden dere var en hemmelighet i Trondheim?

Møllevik smiler.

- Vi spiller litt på den tilbaketrukne lokasjonen vår her. Nærheten til elva, Nidarosdomen og det historiske Trondheim, sier hun.

Virksomhetene i Pilegrimsgården omsatte i 2022 for til sammen 13 millioner kroner. Prognosen for 2023 tyder på at de lander på cirka 15 millioner kroner.

- Og bunnlinja?

- Den blir positiv. Samtidig er det viktig å understreke at vi er en stiftelse som ikke har store overskudd som målsetting, understreker hun.

 

Tekst og foto: Jan Are Hansen


Henter møter...