Meny
 
 
  • Stureplan, november 2016. Foto: Olof Bergqvist / Shutterstock.com Stureplan, november 2016. Foto: Olof Bergqvist / Shutterstock.com
  • Åpent hus. Kommunikasjonsdirektør Andreas Åström og sjeføkonom Andreas Hatzigeorgiou redegjør for den kvartalsvise Stockholmsbarometern, en temperaturmåler for hovedstadsregionens økonomiske utvikling. Tekst og foto: Kenneth Stoltz Åpent hus. Kommunikasjonsdirektør Andreas Åström og sjeføkonom Andreas Hatzigeorgiou redegjør for den kvartalsvise Stockholmsbarometern, en temperaturmåler for hovedstadsregionens økonomiske utvikling. Tekst og foto: Kenneth Stoltz

Kortere vei til markedet

En ny direkteavgang mellom Trondheim Lufthavn Værnes og Stockholm forbedrer tilgjengeligheten for trøndersk næringsliv til Sveriges vekstmotor nummer én.

 

Stockholm er Europas raskest voksende hovedstad befolkningsmessig, med over 2,2 millioner mennesker inkludert omland. Mange av Næringsforeningens medlemsbedrifter har stor aktivitet rettet mot Stockholmsregionen – noen har svenske eiere, mens andre har egne datterselskaper i nabolandet i øst. Atter andre ønsker å sikte seg inn på et marked som ligner vårt eget, bare mye større.
Klokken 06.35 en våt tirsdag i november tok derfor Midtpunkts utsendte av med et fullt fly fra Værnes med notatblokken i håndbagasjen, på dagstur med SAS over kjølen for å se og lære. Da passet det bra at vi fikk være med på fremleggelsen av et dagsferskt konjunkturbarometer for Stockholm i regi av vår søsterorganisasjon Stockholms Handelskammare.

Det koker innen IKT
I lyse og luftige lokaler ved Stureplan forteller sjeføkonom Andreas Hatzigeorgiou at hovedstaden står for nær en tredel av landets BNP. At Sverige har Norge og Tyskland som sine viktigste eksportmarkeder overrasker ikke. For selve Stockholms næringsliv er imidlertid Storbritannia landet det eksporteres mest til. Sveriges eksport er på 1.181 milliarder kroner, hvorav 122 milliarder til Norge. Stockholms andel av eksporten til Norge utgjør derimot «bare» 28 milliarder kroner.
- Akkurat nå er det særdeles hett i IKT-bransjen. Det er dog et stort problem at stadig flere virksomheter melder om at det er vanskelig å finne relevant kompetanse, sier Hatzigeorgiou.
Boligmarkedet i Stockholmsregionen er veldig spesielt.
- Det er minusrenter og stor etterspørsel, men det bygges for lite og byggebransjen ansetter ikke folk. Men mange sier de vil ansette på 12 måneders sikt. Husholdningene vurderer egen økonomi veldig mye mer positivt enn i forrige kvartal, og det er et godt tegn, forklarer sjeføkonomen.
Næringslivsforeningen i den svenske metropolen ser med bekymring på en pågående utredning om å skatte finansbransjen mye sterkere. Det jobber 100.000 mennesker i finansnæringen i Sverige, halvparten av dem i Stockholm.
- Stockholm er Sveriges vekstmotor. Men vi må være oppmerksomme på uromomentene, for de finnes, oppsummerer kommunikasjonsdirektør Andreas Åström og sjeføkonom Andreas Hatzigeorgiou for Midtpunkt.

 

Fakta, Stockholms Handelskammare:

  • Partipolitisk uavhengig næringslivsforening
  • Skaper kunnskapsgrunnlag for god næringspolitikk
  • Stor internasjonal aktivitet, tilrettelegger for delegasjoner både inn og ut
  • Nettverksarena
  • 2.000 medlemsbedrifter (med ca. 500.000 ansatte)
  • Ansatte: 45
  • Omsetning: 88 millioner SEK

 


Henter møter...