Meny
 
 

Mesterkokk og Rema koker for Bymisjonen

Tre ganger Norgesmester, årets fiskekokk, årets kjøkkensjef, bronse i Bocuse d´Or og fast spiss på det norske kokkelandslaget – merittlisten til Odd Ivar Solvold er like lang som den er imponerende.

De fleste har sikkert fått med seg kampanjen "Gled en som gruer seg til jul" der privatpersoner kan gi en SMS-gave på 80 kroner som går til to middager til noen som trenger det. Rema 1000 har imidlertid tatt det et skritt videre og donerer 300 julemiddager til Kirkens Bymisjon i Trondheim. Og med seg på laget har de fått den prisbelønte kokken Odd Ivar Solvold.

– Mat er jo det vi driver med så for oss er det helt naturlig å støtte denne kampanjen. At vi også har fått med oss Solvold på denne satsingen er en skikkelig opptur. Han vil få ansvaret for komponere en nyttårsmeny som vi er helt sikre på vil falle i smak hos Kirkens Bymisjons gjester her i Trondheim, forklarer Trond Karlsen, markedssjef i Rema 1000 Midt-Norge.

Lover en velsmakende meny
De fleste vil kanskje forbinde Solvold med haute cuisine og gourmetrestauranter, men kokken tok utfordringen på strak arm da Rema spurte om han ville være med.

– Jeg har ikke vært med på noe lignende før, så dette blir definitivt spennende å jobbe med. Jeg gleder meg, smiler den meritterte matkunstneren.
– Blir det tradisjonell norsk julemat på menyen?
– Det blir det, men jeg tror det er lurt å tenke litt utenfor boksen også. Folk liker forskjellige ting. Det gjelder julematen også. Vi skal jo ha matservering flere dager i romjulen. Da er det viktig at jeg tilvirker en meny som har litt variasjon i seg. Når det er sagt så kommer vi så klart ikke unna klassikere som for eksempel ribbe og pinnekjøtt.
– Budsjettet per tallerken er vel litt mer begrenset enn det du er vant til?
– Mulig det, men jeg kan love en velsmakende meny til trengende i Trondheim uansett. For meg er det viktigste å skape en matopplevelse som gir energi og positive tanker til de som har det tungt på denne tiden av året. Bare å komme sammen og dele et felles måltid er kjempegodt for både kropp og sjel, understreker Solvold.

Gled en som gruer seg til jul. – Alle fortjener en jul med god mat og godt samvær mener mesterkokk Odd Ivar Solvold, næringslivskontakt i Kirkens Bymisjon Trondheim, Kathrine Koren Bjertnæs, gateprest Siv Limstrand og Trond Karlsen, markedssjef i Rema 1000 Midt–Norge.

Bordfellesskapet
– Jeg er helt enig med det Solvold sier der. Et julemåltid er ikke bare ordentlig, god og næringsrik mat i en kald og mørk tid. Like viktig er bordfellesskapet, samtalene og kontakten som oppstår rundt et måltid. Vi håper et slikt samvær kan bistå mennesker som har et tøft li, til å finne nytt håp og lys i hverdagen, legger Siv Limstrand, som er gateprest i Kirkens Bymisjon Trondheim, til.

Hun er også fagansvarlig for tiltaket "Vår Frue – åpen kirke", hvor måltidene skal serveres i jula.

– Målgruppen til Kirkens Bymisjon er svært sammensatt?
– Definitivt. Det kan være rusavhengige, hjemløse, personer som sliter med psykiske lidelser eller ganske enkelt mennesker som oppfatter julen som en ensom, tung og trist tid. Det finnes ingen "typisk" gjest hos oss. Vi ønsker å være inkluderende rett og slett, understreker hun.

Enormt frivillig arbeid
For Bymisjonen betyr samarbeidet med Rema 1000 og mesterkokk Solvold at de kan favne litt større i jula. Næringslivskontakt i Kirkens Bymisjon Trondheim, Kathrine Koren Bjertnæs, påpeker imidlertid at behovet for støtte fortsatt er stort.

– Også Bymisjonens øvrige virksomheter som arbeider blant barn, ungdom og familier, ruster opp for å møte jula med juleverksteder, juletrefest og andre sammenkomster. Vi forbereder også en stor feiring på julaften for rundt 300 gjester i Vår Frue, sier Koren Bjertnæs.
Hun understreker at støtten som Rema og resten av næringslivet i byen gir er av avgjørende betydning for arbeidet.
– Vi trenger julegavene fra næringslivet. Det gjør at vi kan slippe fri midler i budsjettet vårt til det omfattende arbeidet som vi gjør resten av året. Vi serverer over 10.000 måltider i året. Måltider og felleskap er viktig, ikke bare i desember. Det er jo tross alt de andre 51 ukene i året som er hovedfokuset vårt, sier Koren Bjertnæs.
Hun trekker frem det enorme frivillige arbeidet som utføres av hundrevis av mennesker i Trondheim hvert år.
– Dette krever betydelige ressurser i forhold til opplæring og lignende.

Oppfordring

Markedssjef Trond Karlsen i Rema er sikker på at Solvolds måltider vil bli godt mottatt.

– Alle fortjener en jul med god mat og godt samvær. Jeg vil samtidig oppfordre resten av næringslivet i Trondheim til å plukke opp tråden og støtte kampanjen og arbeidet til Kirkens Bymisjon. Behovet er stort. Ikke bare i julen, men hele året, avslutter han.

 


Henter møter...