- Om NiT
-
Medlemskap
- Medlemsskap i NiT
- Medlemsbedrifter
- Handelskammer
- Fagråd
-
Aktuelt
- Publikasjoner
- Nyheter
- NiT i media
- Medlemsnytt
- Prosjekter
- Trondheim Opportunity
- Styrekandidatlisten
Klatresenteret Grip Leangen åpnet dørene tirsdag 1. august, og blir landets største med hele 3.800 m2.
- Vi overtok bygget her på Gildheim i starten av mai. Det har blitt mange sene timer og netter i sommer, men nå er vi endelig i havn. Det er fantastisk å se at så mange har tatt turen til oss på åpningsdagen.
Daglig leder ved Grip Leangen, Anne Marie Ormbostad Berre, speider opp mot taket. Helt øverst, 17 meter over bakkenivå, er en klatrer nesten i mål. Den ene foten hviler på en av de nesten umulig smale uthevingene i klatreveggen, før han (eller kanskje hun - det er bortimot umulig å avgjøre på så lang avstand) bykser til. Et ørlite øyeblikk er det kun jordgravitasjonen som skiller personen der oppe fra bakken under, men grepet sitter godt og fast. Ved foten av veggen klappes det mens klatreren, en ung kvinne, rappellerer ned til trygg grunn.
- Disse veggene må man være sertifisert for å klatre i, men vi har utfordringer tilpasset alle ferdighetsnivåer, også de som aldri har prøvd seg i en klatrevegg før, sier Berre til Midtpunkt.
Bred appell
Grip Leangen er det tredje klatresenteret som Grip Klatring AS åpner i Trondheimsregionen. De har i tillegg avdelinger på Sluppen og i Stjørdal. Det splitter nye klatrebygget på Gildheim er bygd av Trym Næring og Næringsbygg, som også eier bygningsmassen.
Totalt har Grip Klatring AS investert om lag 22 millioner kroner i inventar, utstyr og vegger.
- Har dere satt noe årlig omsetningsmål for Leangen?
- Vi har budsjettert med en omsetning på om lag 30 millioner kroner, sier Berre til Midtpunkt.
På spørsmål om de henvender seg til mot noen spesielle målgrupper, er hun klar:
- Vi vil at senteret skal være for alle, uansett alder. Vi har alt fra helt enkle buldrevegger (lave klatrevegger der man ikke trenger klatresele) til skikkelig tøffe utfordringer for de som har drevet med klatring i mange år. Når det er sagt så er studentene en helt sentral gruppe for oss, legger hun til.
Inne i barnehallen kikker forventningsfulle øyne opp mot klatreveggene. Et par guttunger i shorts og lånte klatresko diskuterer hvilken rute de skal velge oppover, mens instruktørene forklarer og ser til at sikkerhetsutstyret sitter skikkelig.
- Kanskje et kroppsøvingsalternativ for skoler og skoleklasser i Trondheim?
- Vi har ikke noe formelt samarbeid ennå, men det er definitivt interessant for oss, sier Berre.
Løft for klatresporten
I en av klatrehallene i andre etasje, tørker Solveig Gravdal (31) svette fra panna. Den første åpningsdagen på Grip Leangen blir nok hennes siste på en stund.
- Jeg har termin om ikke så mange uker, så klatringen blir litt nedprioritert framover, smiler Gravdal mens hun justerer selen over den voksende magen.
- Men jeg kommer garantert tilbake, fastslår hun.
Gravdal er i tillegg født uten den venstre armen, det har imidlertid aldri stoppet den erfarne klatreren som har deltatt i flere NM. I 2022 ble hun også tatt ut til landslaget i paraklatring.
- Det begynte som en hobby for 5-6 år siden. I dag er målet mitt en internasjonal pallplass en gang i framtiden, sier Gravdal, som håper etableringen på Leangen blir et stort løft for klatresporten i Trondheim, også for de med funksjonsnedsetting.
- Absolutt alt ligger til rette her, avslutter hun.
Samarbeid
Det er ikke en overdrivelse å beskrive klatresenteret som særegent og milevis unna et tradisjonelt næringsbygg.
- Vi har lang erfaring med å utvikle og bygge en rekke forskjellige typer bygg. Grip Klatring som leietaker og sluttbruker har vært involvert i prosessen hele veien. Sammen har vi funnet de mest hensiktsmessige løsningene og taklet de utfordringene som har oppstått underveis. De er en meget dyktig og profesjonell aktør.
Det sier Thor-Håvard Brekke, daglig leder i Trym Næring AS, til Midtpunkt.
HUS arkitekter har tegnet og utformet bygget.
- Nå gjenstår å skape et aktivt klatresenter med fornøyde besøkende over tid, legger han til.
Eiendoms- og entreprenørkonsernet planlegger også bygging av 240 leiligheter i umiddelbar nærhet til Grip på Gildheim.
Det vokser definitivt på og rundt den gamle travbanen.
TEKST OG FOTO: Jan-Are Hansen