Meny
 
 

25 år som handelsmotor

Hver tredje krone som omsettes i Midtbyen går gjennom kassene på Trondheim Torg.

- Mye av veksten som Trondheim Torg og resten av handelsnæringene i sentrum har skapt gjennom årene har skjedd på tross av kjepper i hjulene fra de som styrer i byen.

 

Senterleder ved Trondheim Torg, Jomar Asbøll, sparer ikke på kruttet midt i julestria. Det jubilerende kjøpesenteret ved Torvet åpnet dørene i 1992, og står i dag for omlag en tredel av all omsetningen i Midtbyen. Likevel ser næringslivsprofilen en utvikling som bekymrer ham. 

 

Mangel på forutsigbarhet

- Å starte arbeidet med nytt kjøpesenter i Midtbyen helt på slutten av 1980-tallet var en vågal avgjørelse. Det var mye gråpapir i butikkvinduene rundt omkring oss på den tiden, sier Asbøll, som har ledet Trondheim Torg siden 1996.

- 21 år. Det har skjedd mye siden den gang?

- Helt klart. Jeg kom inn i jobben på et svært gunstig tidspunkt også. Tusenårsjubileet stod for døren, og vi hadde fått VM på ski. Det var optimisme og entusiasme. En levende Midtby som var fantastisk for handelsstanden. Hvis vi ser tilbake på de siste 10-15 årene så har det vært mye opp og ned, mener han.

- På hvilken måte da?

- Skal jeg peke på én ting, så må det definitivt bli mangel på forutsigbarhet. Bare se på Torvet utenfor her. Et fantastisk samlingssted dersom de som styrer bare klarer å bestemme seg for hva de vil med plassen. Det samme gjelder alle trafikkrestriksjonene som plutselig blir vedtatt ut av det blå, sier han engasjert.

 

Skinnprosesser

Mellom butikkene på Trondheim Torg er førjulsaktiviteten god på en fredag rundt klokken to. Damer med barnevogner haster forbi med bæreposer, andre tar en pust i bakken ved bakeriet.

- Akkurat nå er det godt å være senterleder, men skru klokken fram noen timer så er bildet et ganske annet i Midtbyen. Vilkårene for handelsvirksomhet, uansett om den skjer utenfor eller innenfor Nidelva, bør være like.

Asbøll mener videre at handelen i Midtbyen langt på vei er spilt utover sidelinjen når det tas byutviklingsgrep.

- Beslutningene er allerede spikret når vi blir spurt. Det er skinnprosesser. Jeg vil ikke framstå som sutrete. Forandring er nødvendig i en by som vokser kraftig. Men vi som driver handel trenger langsiktighet og forutsigbarhet. Ha en stemme som blir hørt, helt enkelt, understreker Trondheim Torg-sjefen bestemt.

 

Tekst og foto: Jan-Are Hansen

 

Størst i Midtbyen. Jomar Asbøll har styrt Trondheim Torg med stø hånd i 21 av kjøpesenterets 25 år.


Henter møter...