Meny
 
 
  • Marte Mølnvik, leder Direktbank bedrift SpareBank 1 SMN Marte Mølnvik, leder Direktbank bedrift SpareBank 1 SMN

AS eller ENK – hva bør du tenke på?

Å starte og drive et aksjeselskap er enklere enn for noen år siden. Inngangsbilletten er blitt rimeligere – 30.000 kroner i dag mot 100.000 kroner tidligere. Den store gulroten er at du ikke har personlig ansvar for økonomien i selskapet.

Det er ting du bør tenke over når du skal velge selskapsform for bedriften din. For eksempel at du i et enkeltpersonforetak (ENK) er personlig ansvarlig for økonomien i bedriften, mens du som eier i et aksjeselskap, i utgangspunktet ikke er det, sier Marte Mølnvik leder ved Direktebank bedrift i SpareBank 1 SMN.

- Oppstartfasen er kritisk uansett hvilken selskapsform du velger. Det er da du må ta smarte vurderinger med tanke på investeringer, og det er viktig å ha full kontroll på pengene, forklarer hun videre.

Albuerom og forpliktelser med aksjeselskap

Å drive et aksjeselskap gir mer albuerom, men medfører også større forpliktelser. Du må levere offentlig regnskap og etablere et styre. Og har du ansatte, skal en rekke plikter oppfylles. Men et styre og offentlig regnskap kan også ses på som en skjerpende rettesnor. Kompetente styremedlemmer vil gi deg gode råd til selskapets beste.

- I et AS får du lønn som en ansatt, og som lønnstaker nyter du godt av flere rettigheter. Aksjeselskapet regnes som en egen juridisk enhet, og på det viset er du ikke personlig ansvarlig overfor en tredjepart. Står du som personlig kausjonist for lån bedriften tar opp, er du selvsagt ansvarlig for disse, forteller Mølnvik.

Med en konkurs er det mindre sjanse for å bli personlig rammet, men du kan risikere å miste midler og eiendeler tilhørende selskapet.

Forenkling og forpliktelser med enkeltpersonforetak

Med et ENK regnes du og selskapet som samme juridiske enhet. Det vil si at du blir personlig ansvarlig om selskapet ikke har økonomi til å dekke utgifter. Som driver av et ENK trenger du ikke å levere offentlig årsregnskap. Du har riktignok bokføringsplikt. Det betyr at du må utarbeide et regnskap for virksomheten, forteller Mølnvik.

- I et ENK vil overskuddet av det du fakturerer og selger for være lønnen din. Du må dermed skatte av alt du tjener. Du får mindre pensjon og sykepenger enn om du hadde vært ansatt i ditt eget aksjeselskap, forteller Mølnvik.

På den annen side kan mindre byråkrati og muligheten til å styre alt selv være verdt det om du driver en virksomhet med liten risiko.

- Som innehaver av enkeltpersonforetak vil du ha dårligere sosiale rettigheter enn om du er arbeidstaker. Det er derfor desto viktigere å tegne de riktige forsikringene, og å se på privat pensjonssparing og sikkerhet, avslutter Mølnvik.


Henter møter...