- Om NiT
-
Medlemskap
- Medlemsskap i NiT
- Medlemsbedrifter
- Handelskammer
- Fagråd
-
Aktuelt
- Publikasjoner
- Nyheter
- NiT i media
- Medlemsnytt
- Prosjekter
- Trondheim Opportunity
- Styrekandidatlisten
Hvorfor mener Helle Moen at det er ganske lett å være leder i Norge? Og ødela industridesignerne i EGGS virkelig alle framtidsplanene hennes?
- Jeg svarer ja på begge spørsmålene, smiler hun fra andre etasje i Bakke Bydelshus – eller Bakke Designhus som bygget heter i 2019 – der EGGS flyttet inn for et drøyt år siden. Moen er i dag regiondirektør i bedriften, en jobb hun egentlig kapret litt tilfeldig.
Kunne ikke si nei
- Fram til 2016 ledet jeg Innovasjon Norge sitt kontor i Rio de Janeiro. Da jeg sluttet der og flyttet tilbake til Trondheim var jeg fast bestemt på bygge opp min egen virksomhet. Bli gründer igjen, forklarer Moen.
Sammen med noen partnere etablerte hun Minhoca AS, en råvarebørs for restråstoff fra oppdretts- og fiskerinæringene i Norge.
- Vi kom i kontakt med EGGS da vi skulle utvikle forretningsmodellen vår. Jeg skjønte ganske raskt at dette var et unikt miljø. Særdeles faglig sterkt, og innovasjonsrettet som få. De var rett og slett uhyre inspirerende å samarbeide med, sier hun til Midtpunkt.
Den oppfatningen gikk åpenbart begge veier. Våren 2017 fikk hun en telefon fra styrelederen i EGGS. Jobben som ny regiondirektør i Trondheim var åpen. Hadde hun lyst å ta over?
- Jeg måtte tenke meg litt om, men fant temmelig fort ut at dette var en mulighet jeg simpelthen ikke kunne takke nei til.
- Dermed gikk framtidsplanene dine i vasken?
Moen ler godt.
- Det kan du kanskje si. Jeg eier fortsatt Minhoca, og vurderer om jeg skal få noen til å ta konseptet videre. At jeg sa ja til denne jobben er i hvert fall jeg veldig, veldig glad for i dag, understreker hun.
Naturalisert trønder
- Jeg har aldri gått fra jobber – jeg har kommet til jobber, pleier jeg å forklare når folk spør. Det høres kanskje ut som en merkelig ting å si, men det er en viktig distinksjon der, mener Helle Moen. Foto: Kristoffer Wittrup |
Dersom du skal printe ut CV-en til Helle Moen bør du passe på å ha nok papir i maskinen. Når hun forteller om fagbakgrunnen sin, så dukker det opp et noe anakronistisk begrep.
- Du kaller deg skipsingeniør?
- Ja, jeg gjør nok det noen ganger. Det henger litt igjen. Jeg er utdannet sivilingeniør innen marinteknologi ved NTNU, og fikk diplomet mitt i 1993. Da het det fremdeles NTH. Det er skjedd endel endringer siden den gang, smiler Moen som opprinnelig kommer fra Moi, et tettsted i Lund kommune i Rogaland.
Trønderske diftonger og endelser har imidlertid lurt seg inn i språket hennes.
- Du er naturalisert trønder i dag?
- Absolutt. Planen min da jeg kom til Trondheim i 1988 var å ta utdannelse og reise videre etterpå. Men da jeg var ferdig på Gløshaugen oppdaget jeg at det skjedde så utrolig mye spennende i og rundt fagmiljøene her. Hvorfor dra vekk når der er her det skjer? tenkte jeg.
Og slik ble det.
Fra 1994 til 2008 jobbet hun i Marintek. Den første halvdelen som forskningsingeniør, deretter satt hun i ledergruppen som ansvarlig for Marinteks internasjonale satsningsområder. Samtidig tok hun videreutdanning i både økonomi og teknologiledelse ved NTNU og i Singapore.
- En kjempespennende tid da jeg virkelig begynte å forstå viktigheten av å satse på innovasjon og nyskaping. Å bakke opp mennesker og nye bedrifter som tenker annerledes.
En spire ble sådd. Snart fikk den vokse.
|
|
Bakke Bydelshus har blitt Bakke Designhus. Helle Moen er regiondirektør i EGGS, en av Norges ledende bedrifter innen industridesign. Foto: Kristoffer Wittrup |
- Det tenner noe i meg
2,2 milliarder kroner. En pen sum penger, ikke sant? Det var også forvaltningskapitalen til Investinor AS da investeringsselskapet så dagens lys i 2008. Helle Moen fikk jobben som en av investeringsdirektørene med ansvar for å skyte risikokapital inn lovende bedrifter med store ambisjoner både lokalt og internasjonalt.
- En utfordrende arbeidsinstruks?
- Ja, og samtidig særdeles spennende. Hovedoppgavene mine var satsing på cleantech og fornybar sektor. Og på den tiden skjedde det mye på disse feltene i Norge, ikke minst innen solenergi.
- Før politikere begynte å anvende begrepet "det grønne skiftet" i annenhver setning?
- Investinor er et statlig foretak. Vi var kanskje litt i forkant. Det viktigste var uansett å bidra med kompetent kapital, strategiutvikling, rekruttering og finansiering. Gi drahjelp gjennom å være aktivt i disse bedriftenes styrer, sier hun til Midtpunkt.
Skipsingeniøren blir ekstra engasjert når tema dreier seg mot oppstartsbedrifter.
- Det tenner noe i meg. Å se en idé eller løsning vokse og bli lønnsom er helt herlig, forklarer Moen ettertenksomt.
- En rød tråd gjennom hele yrkeskarrieren min er at jeg har fått lov til å jobbe med ting jeg liker. Det er jeg utrolig takknemlig for, sier hun og fortsetter:
- Jeg har aldri gått fra jobber – jeg har kommet til jobber, pleier jeg å forklare når folk spør. Det høres kanskje ut som en merkelig ting å si, men det er en viktig distinksjon der.
Kultursjokk
- Det hendte at jeg fikk henvendelser fra norske tidligfasebedrifter som ville inn i det brasilianske markedet. Som regel frarådet jeg dem tanken. Brasil er en enorm og ekspanderende økonomi, men skal du ha en sjanse der så må du ha finansielle muskler og en råsterk forankring i ditt eget nærmarked først, sier Moen.
I 2012 forlot hun Investinor til fordel for jobben som leder for Innovasjon Norge i Brasil.
- Jeg hadde internasjonal erfaring før jeg flyttet til Rio, men i starten var det et gedigent kultursjokk, innrømmer hun.
- Hvordan da?
- Veldig kort oppsummert så har de en helt annen forretningskultur. Beslutningsveiene er mer kronglete og innfløkte. Forvaltningsapparatet er ikke enkelt å navigere, for å si det mildt. Byråkratiet er omfattende. Jeg kan fortsette. Det betyr imidlertid ikke at mulighetene ikke finnes. Samtidig skal man ikke stikke under en stol at landet har store utfordringer i dag. Politisk uforutsigbarhet og korrupsjonsskandaler er krevende sammenlignet med trygge Norge.
Bred erfaring. Marintek, Investinor og Innovasjon Norge er noen av virksomhetene som Helle Moen har hatt lederstillinger i siden 1993. Foto: Kristoffer Wittrup |
Lett
Etter noen år i Brasil slo tanken henne: å være leder her hjemme er enkelt.
- Det er egentlig ganske lett å være leder i Norge. Det høres kanskje eplekjekt ut, men på en måte merker man det ikke før man skifter ståsted. Jeg kom også til en annen erkjennelse: det var ikke brasilianerne som var annerledes, det var vi.
- Tankegods det er verdt å ta med seg for norske ledere og virksomheter som søker nye markeder uansett hvor det er på kloden?
- Ja, det er jeg overbevist om.
- Er du en utålmodig leder?
Moen tar en kort pause.
- Jeg var nok det tidligere, men jeg tror jeg har blitt flinkere med årene, smiler hun.
Nye ideer i gammelt hus
Mange i Trondheim har vært innom Bakke Bydelshus en eller annen gang. De fleste vil imidlertid ikke kjenne igjen innsiden av bygget i 2019.
- Huset er totalrenovert. Før vi flyttet inn bar det preg av tung bruk og forfall. Det er lagt ned adskillige millioner kroner de siste par årene. Men for en arbeidsplass vi har fått, forklarer Moen mens hun guider gjennom møterom og åpne, lyse arbeidsarealer. Det sørger blant annet et enormt nyinnsatt fasadevindu for.
- Bakke bydelshus er fredet av byantikvaren, men huseier Peel Innovation fikk lov til å gjøre enkelte grep for å modernisere og tilpasse bygget våre behov, legger hun til.
Inne på verkstedet til Carl Andre Nørstebø, kreativ leder for industridesign og en av gründerne bak EGGS, surrer en 3D-printer.
- Helle er en av svært få på huset som ikke har fagbakgrunn innen industridesign, men kompetansen og erfaringen hun bringer med seg er helt uvurderlig. Et enormt pluss for EGGS når vi skal vokse ytterligere framover, sier han til Midtpunkt.
Hobbyinvestoren
- Jeg spiller tuba i Berg og Singsaker Veterankorps,
Bakke Bydelshus har blitt Bakke Designhus. Helle Moen er regiondirektør i EGGS, en av Norges ledende bedrifter innen industridesign. |
På spørsmål om hva hun gjør når hun ikke er på jobb, kommer svaret litt ut av det blå.
- I tillegg bruker jeg og mannen min en god del tid på den helt nyinnkjøpte hytta vår. Også reiser vi mye sammen.
- Men mindre i jobbsammenheng, vil jeg tro?
- Heldigvis. Å fly Brasil-Norge mange ganger i året er slett ikke noe jeg savner, ler hun og fortsetter:
- Jeg er også en ivrig hobbyinvestor og sitter i endel styrer.
- En rød tråd i styreaktiviteten din i 2019 er at de fleste fremdeles er relativt små gründerbedrifter.
- Vel, enkelte er i startgropa, men flere har begynt å få godt fotfeste i markedet. Ta for eksempel teknologibedriften Blue Eye Robotics som har utviklet ny undervannsdrone. EGGS har vært med å utvikle den. En annen virksomhet som jeg har lyst til å framsnakke er Folkeinvest, som tilrettelegger for digital investering i oppstartsselskap, forteller Moen som dessuten har vært styremedlem i NTNU Technology Transfer AS siden hun kom hjem fra Brasil.
- Tre temmelig forskjellige virksomheter?
- Definitivt. Fellesnevneren er at jeg får lov til å samarbeide med kreative, visjonære folk.
Det er sant både som regiondirektør i EGGS og i styresammenhenger, avslutter hun.