Meny
 
 

Gjev pris til Jordbærpikene

Kafékjede ble Årets Handelsbedrift 2014.

Prisen Årets Handelsbedrift 2014 ble delt ut på et frokostmøte om utvikling og trender i handelsnæringen i regi av Næringsforeningen i Trondheimsregionen, Danske Bank og Midtbyen Management AS onsdag 25. februar.

Vinneren er Jordbærpikene, og kjedeleder Guri Auran var til stede for å motta prisen.

Begrunnelse for tildelingen
Jordbærpikene startet med ideen om et unikt kafékonsept med mat og kaker laget fra bunnen, basert på friske råvarer av høy kvalitet. Konseptet er nyskapende i sin kategori, med et godt utvalg hjemmelagde kaker, bakverk, påsmurt mat, salater og varme retter.

Jordbærpikene åpnet sin første kafe på Byhaven i desember i 2003. Den store responsen fra gjestene gjør at Jordbærpikene ofte etterspørres som leietaker i kjøpesentre. De siste årene har kjeden åpnet 3 til 5 nye kafeer per år. I dag finnes Jordbærpikene på 31 kjøpesentre rundt omkring i Norge.

Merkevaren Jordbærpikene driftes av selskapet Choco AS. Det er en trondheimsbedrift eid av Lars Lian og Roger Torgersen, og som innbefatter serveringsstedene Tulla Fischer, Sot Bar og Burger, Cafe Løkka, Nyfiken og nyåpnede Bror.

I Jordbærpikene tar alle del i en kultur hvor man ønsker hverandre suksess og deler sine erfaringer med andre. Dette legges det stor vekt på når medarbeiderne samles på kurs og i møter. Sentralt i kulturen står verdiene: Ekte, Engasjert og Skapende. Verdiene er veiledende for hvordan alle i organisasjonen opptrer overfor hverandre, gjester og leverandører. Så langt det lar seg gjøre velger Jordbærpikene lokale leverandører.

Jordbærpikenes driftsform er franchise. Et gjennomarbeidet konsept tilbyr kvalitetsprodukter levert på en effektiv måte som også gir lønnsomhet og fornøyde franchisetakere. I ryggen har kafeene et tverrfaglig støtteapparat som bidrar med opplæring, individuell oppfølging/support og ikke minst erfaringsutveksling. Den gode støtten gjenspeiles i stabile franchisetakere, noe som gjør at fokus kan rettes mot videreutvikling av eksisterende fremfor rekruttering av nye.

Jordbærpikene-kjeden hadde i 2014 en omsetning på kr 284 mill., og forventer en brutto omsetning på ca. 320 millioner kroner i 2015. Samlet for alle konseptene forventes en brutto omsetning på nærmere 430 millioner kroner i 2015 for Choco AS.

Kafeene i Jordbærpikene er selskaper som eies og drives av enkeltpersoner. I 2015 har kjeden fokus på å skape vekst for de eksisterende selskapene fremfor nyetableringer. Per desember 2014 jobbet det tilsammen 550 medarbeidere i Jordbærpikenes kafeer. Med Choco’s øvrige konsepter er det totalt 680 medarbeidere.

Juryen mener at Jordbærpikene er en meget verdig vinner av prisen Årets Handelsbedrift 2014 pga. solid vekst i omsetning, resultat og antall ansatte siden oppstarten. De har bygd opp en betydelig virksomhet med utgangspunkt fra Trondheim. De har vist evne til innovasjon gjennom løpende markedstilpasning og utvikling av et solid konsept, som både er kjent og etterspurt i Trondheim og andre steder i landet.


Hva er Årets Handelsbedrift?
Prisen Årets Handelsbedrift er et samarbeid mellom Næringsforeningen i Trondheimsregionen og Danske Bank, og den deles ut for niende gang i år. Prisen består av en sjekk på 25.000 kroner (som gis videre til en selvvalgt veldedig/humanitær organisasjon) og et kunstverk.

- Vi har valgt å gi vår sjekk på kroner 25.000,- til den trønderske organisasjonen FIRE - Foreningen Ett skritt videre, som gir mennesker som har falt ut av det ordinære miljøet pga. rus eller andre sosiale grunner et tilbud om tilhørighet og samhold. FIRE er et rusfritt fritidstilbud som bruker idrett og friluftsliv som mestringsarena for sine medlemmer. Dette synes vi er et knakende bra tiltak, sier kjedeleder Guri Auran i Jordbærpikene.


Kriterier for prisen
Prisen deles ut til en handelsbedrift som har hatt en god økonomisk utvikling de senere år, og som i tillegg har vist evne til innovasjon og markedstilpasning. Begrensingen er at bedriften skal være innen detaljhandelsområdet (dvs. at grossistene ikke er med). Bedriften skal ha sitt hovedkontor i Trondheim og ekspandere ut derfra.

Jury
Juryen har bestått av leder for Næringsforeningens Fagråd Handel Jørgen Sagmo, daglig leder i Midtbyen Management AS Rigmor Bråthen, direktør Business Banking/Finanssenter Trondheim i Danske Bank Terje Strickert Samdal og adm. direktør i Næringsforeningen i Trondheimsregionen Berit Rian.

Vinnere av prisen Årets Handelsbedrift
2006: Big Bite
2007: Norrein
2008: Falkanger
2009: Retro
2010: Eplehuset
2011: Kremmerhuset
2012: Reitangruppen
2013: Prøven Bil
2014: Jordbærpikene (= årets vinner)


Henter møter...