Meny
 
 

HENTer storkontrakter i København

Trondheimsentreprenør bygger storhoteller med Kastrup og Tivoli som naboer.

Bak høye stillaser og plast skjuler en av Københavns arkitektoniske perler seg. Et klistremerke ved siden av døren røper at på denne byggeplassen er det trøndere på ferde. Ganske riktig møter vi en av arten som lukker oss innenfor, der Midtpunkt har en avtale med Jimmy Quist.

Quist er leder for HENT sin knapt ett år gamle avdeling i Danmark, og tar hjertelig imot skribent og fotograf på et prosjektkontor som ikke kan kalles overmøblert.

 

Metamorfose. Byggearbeidene på posthotellet startet i september 2017 med at alt innvendig ble strippet. Bit for bit jobber arbeidsstokken under Jimmy Quists ledelse med å skape om den ærverdige arbeidshesten av en bygning til et luksushotell på 25.400 kvadratmeter. Nå jobber 100 mann på posthotellet, snart er 250 i sving.

 

Prestisjeprosjekt

Møterommet med en halv kanne kald kaffe i vinduskarmen skal om et drøyt år være transformert til en av de heftigste vinbarene i Kongens Stad. Det gamle hovedpostkontoret i København bygges nemlig om til et boutique hotell i luksusklassen. Byggherre Strawberry Brothers hvor eiendomsmogul Petter Stordalen er eier sammen med brødrene Varner.

Landsjef Jimmy Quist er nøktern i metaforbruken, men levner samtidig ingen tvil om at dette blir et overnattingssted utenom det vanlige, hva gjelder beliggenhet, service, arkitektur og kvalitet i alle ledd. Her kommer vinbar, ambisiøse restauranter, svømmebasseng på taket med spektakulær utsikt over Tivoli. Konferansesal til 1.500 personer bygges i kjelleretasjen, under en buet kuppel av limtredragere. Før den tid skal 250 fagfolk trylle med spikerpistoler og malerkoster til hotellet ferdigstilles ultimo 2019.

- Det er ikke en konkurranse vi har vunnet på pris, men et prosjekt vi har framforhandlet og utviklet i samarbeide med byggherre og med bakgrunn i HENT sin gjennomføringsmodell for utvikling og bygging av større komplekse prosjekter.  HENT har ved flere anledninger gjennomført prosjekter hvor Choice har vært involvert, og på den måten har partene lært å kjenne hverandre igjennom de siste 10 årene. Vi vet hvilke krav som stilles, forklarer Quist, som bekrefter at det i dette tilfellet er mer kostbart å restaurere enn å bygge nytt.

- Posthotellet er et relativt komplisert prosjekt. Det er mye logistikk, trafikk på to kanter, hus som rives på nabotomten, som også er tidligere bygg disponert av Post Danmark. Det er teknisk utfordrende med vekt i etasjedekkene, så det krever mye supplerende bærekonstruksjoner og ekstra pæling i grunnen. Fasadene er også fredet. Men det er en veldig sunn bygning uten fundamentale skader, tilføyer han.

Petter Stordalen eier Choice Hotels, som er morselskapet til hotellkjedene Comfort, Quality og Clarion. Men akkurat dette hotellet blir uavhengig og ikke del av en kjeden.

Innad i prosjektgruppa heter det Post Hotell i dagligtale, men det endelige navnet er innsvøpt i et slør av hemmelighetskremmeri og kjennes muligens bare av byggherren selv. Man kan anta at det i kjent Stordalen-stil avsløres med brask og glam – med betydeligere medier enn Midtpunkt til stede.

 

Ett av de største til HENT. Med tre fløyer bygd oppå en firkant, blir Comfort Hotel Copenhagen Airport på Kastrup seende ut som en flypropell fra luften. 30 arbeidere er i gang med grunnarbeidene. Etter hvert økes arbeidsstokken til 300. Illustrasjon: Krook & Tjader Arkitekter

 

Ukependler fra Klæbu

HENT-leder Jimmy Quist har jobbet i selskapet i fem år. Han kom fra den danske entreprenøren MT Høygaard der han var i 18 år, og med på å etablere MT Høygaard i Oslo. Med kone fra Byåsen og ledelse av store byggeprosjekter over hele Norden har det blitt mange reiser de siste årene.

- Jeg trodde jeg skulle slutte med pendling da jeg flyttet til Trondheim, men det ble ikke mindre reising, nei.

Hver mandag morgen forlater Quist hjemmet i Klæbu omtrent samtidig med at sola står opp. Seksflyet direkte fra Værnes til København lander praktisk talt rett på jobben halvannen time senere. Kontoret ligger på Kastrup og leies av lufthavnen. Her ligger også en stor, åpen tomt med gravemaskiner som spiser seg nedover i villig sand- og jordgrunn. Dette er det tredje «kontoret» til Quist i København. Vegg i vegg med utenlandsterminalen skal det nemlig bygges et nytt hotell i 12 etasjer, på totalt ca. 39.000 kvadratmeter. Jimmy Quist står også her i spissen for HENTs kontrakt på Comfort Hotel Copenhagen Airport.

- Det er ett av våre største prosjekt noensinne, forteller han. Også her er det Stordalen og Varner sitt selskap Strawberry Brothers som er byggherre.

Hotellet får 605 hotellrom, en kongresshall på 2.500 kvadratmeter samt skybar på toppen av bygget, og blir blant de største i København når det ferdigstilles medio 2020.

 

Vil vokse i Øresundregionen

- Har dere flere prosjekter på gang?

- Vi har også tre andre, små prosjekter, men vi har avventet andre prosjekter i oppstarten av disse to store hotellene. Vi venter nok til over årsskiftet før vi tar på oss nye, større prosjekter. Men vi har en plan om å vokse i Danmark. Det skjer mye i Øresundsregionen, sier Quist, som selv er fra København.

- Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?

- Det blir mange møter, direkte med kunder og partnere, men også video- og skypemøter. Vi har egne prosjektsjefer på begge prosjektene som skal følges opp, og oppgavene mine omfatter også å ivareta lovmessighet, sikkerhet, fremdrift, budsjett.

Den forholdsvis nyopprettede avdelingen i den danske hovedstaden skal også bygges større. 15 ansatte i HENT Danmark – pluss 10 som pendler ned fra hovedkontoret i Trondheim og hjelper til med prosjektene – skal bli til 30 ansatte.

Ukependler Jimmy Quist har mange flyturer fra sin nye hjemby foran seg mens han bygger sin gamle hjemby.

 

Fakta: HENT

  • Prosjektutvikler og entreprenør med hovedkontor i Trondheim
  • Avdelinger i Oslo, Bergen, Ålesund, Bodø, Hønefoss og Horten
  • Datterselskapet HENT Sverige AB med kontor i Stockholm og Malmø
  • HENT Danmark A/S etablert i København i 2017
  • 73 prosent eies av det svenske private equity-selskapet Ratos
  • 27 prosent eies av ledelse og ansatte.
  • Ansatte: Ca. 1.000
  • Omsetning 2017: 7.034 MNOK
  • Resultat 2017: 253 MNOK

 


Tekst: Kenneth Stoltz
Foto: Marius Johnsen


Henter møter...