Meny
 
 
  • Vekstvinnere. Administrerende direktør Leif Arild Grytbakk og markedssjef Yngve Krane i Sticos. Vekstvinnere. Administrerende direktør Leif Arild Grytbakk og markedssjef Yngve Krane i Sticos.

Finnes det intelligent liv på Lade?

Definitivt. Og litt er bedriften Sticos og chatboten @else sin fortjeneste.

Siden 1983 har Sticos jobbet fram smarte økonomi- og personalverktøy for kunder over hele landet. Nå utvikler de også kunstig intelligens (AI).

- Vi har allerede fått en god del oppmerksomhet rundt den virtuelle personalsjefen vår @else, som vi har utviklet helt fra bunn av her på huset, forklarer administrerende direktør, Leif Arild Grytbakk.

Kort fortalt er @else helt unikt personalverktøy – en chatbot – der ansatte kan stille spørsmål om alt fra ferie og lønn til permisjon og avspasering. Og blir du syk så varsler hun sjefen.

- AI er et utrolig spennende felt. Samtidig er det viktig å understreke at vi har mye å lære enda. @else er fremdeles en trainee, smiler markedssjef Yngve Krane.

- Er AI et satsingsområde for Sticos framover?

- Helt klart. Vi har oppbemannet staben og kompetansen vår betydelig de siste årene for å ligge i forkant av denne utviklingen. Vi skal være ledende på kunstig intelligens innen våre fagfelt, understreker de to.

Bratt vekstkurve

Virksomheten omsatte for 160 millioner kroner i 2017 med et resultat for skatt på imponerende 33 millioner kroner.

-Vi har vel hatt en organisk vekst på omlag 10 prosent i både omsetning og antall ansatte de siste 8-10 årene, sier Grytbakk.

- Hvordan peker pila så langt i 2018?

- Veldig vrient å komme med noe estimat så tidlig på året, men utviklingen er god.

Sticos er i dag markedsleder på faglige oppslagsverk og digitale løsninger som holder personal- og regnskapsbransjen oppdatert på lover og regelverk.

- Brukervennlighet betyr alt. Vi lager systemer som er lette å navigere i og som gjør det enkelt å finne det man leter etter, sier Grytbakk.

Krane vektlegger også at kundene i tillegg har gratis tilgang til Sticos fagsupport.

- Der kan de få hjelp av landets beste eksperter innenfor fagområdene, legger han til.

Alt under samme tak

Løsningene fra Sticos anvendes i dag av nærmere 10.000 kunder og 50.000 brukere i hele Norge.

- Finnes det en typisk kunde hos dere?

Markedssjef Krane smiler og rister på hodet på den andre siden av bordet.

- Vi har de fleste regnskaps- og revisjonsselskapene som kunder, samt kommuner og store konsern. Men vi har aller mest små og mellomstore selskap i kundeporteføljen. Fellesnevneren er at brukerne trenger noen som holder dem oppdatert på lover og regler, og hjelper dem med praktisk anvendelse, understreker han.

KPMG, Rema 1000, SpareBank1; mange av navnene på kundelisten til Sticos er nøkkelbedrifter i norsk næringsliv.

- Et resultat av 35 års målrettet arbeid, mener Grytbakk, som nå styrer over en stab på nærmere 120 ansatte.

Veldig grovt sett kan disse deles i to bolker: tung fagekspertise innen felt som økonomi, regnskap, juss og organisasjonsledelse på den ene siden, og systemutviklerne som lager programmene og verktøyene på den andre.

- Og alt under samme tak her på Lade?

- Det stemmer. Og det er et enormt konkurransefortrinn etter min mening. Vi har klart å skape et miljø der hele organisasjonen drar i samme retning. Vi jobber etter smidig metodikk og er opptatt av samarbeid og utvikling, sier Krane.

Innovasjonsaspektet blir en svært sentral del av framtiden til Sticos, påpeker de to.

- Kunstig intelligens som @else er noe vi vil utforske grundig framover. Her finnes det enorme muligheter. Hvordan vi kan gjøre personal- og regnskapsbransjen enda mer effektiv, er en problemstilling som vi aldri slutter å jobbe med.

På flyttefot

Dagene til Sticos som nabo til ærverdige Lade Kirke og Lade Gaard er imidlertid snart talte. Høsten 2019 flytter de inn i et splitter nytt næringsbygg i Ranheimsveien 9.

- Hvorfor?

- Vi har rett og slett vokst oss ut av lokalene her på Lade. Vi trenger større plass etter hvert som vi oppbemanner, forteller Grytbakk.

Krane er enig.

- I snitt har vi vel vokst med 10 ansatte hvert år siden 2010, forklarer markedssjefen.

Nybygget på 12.500 kvadratmeter er de selv deleiere av. Med seg inn i det nye huset i motsatt ende av Ladesletta får de blant annet teknologibedriften Atea som leietaker.

- Vi flytter ikke så voldsomt langt da, smiler han.

En utfordring knyttet til ytterligere vekst blir imidlertid å knytte til seg de sterke hodene med kompetanse innen systemutvikling og AI.

- Det er mangelvare. Her er vi alltid på utkikk etter dyktige folk, avslutter de to.

FAKTA STICOS AS:

- Trondheimsbedrift etablert i 1983

- Heleid av gründer Finn Skrogstad med familie gjennom Auticon Holding AS

- 120 ansatte

- Omsetning 2017: 160 MNOK

- Resultat før skatt 2017: 33 MNOK

 

TEKST OG FOTO Jan-Are Hansen


Henter møter...